x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tensiuni în Marea Baltică. Al doilea cel mai puternic om din Rusia a ajuns la Kaliningrad

Tensiuni în Marea Baltică. Al doilea cel mai puternic om din Rusia a ajuns la Kaliningrad

21 Iun 2022   •   16:01
Tensiuni în Marea Baltică. Al doilea cel mai puternic om din Rusia a ajuns la Kaliningrad
Sursa foto: Nikolai Patrușev

Un apropiat colaborator al președintelui rus Vladimir Putin s-a deplasat, astăzi, în exclava Kaliningrad, ca urmare a embargoului impus de Lituania asupra importurilor. El a promis măsuri dure împotriva Lituaniei, scrie Reuters.

Nikolai Patruşev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, a condus o întâlnire pe teme de securitate în Kaliningrad iar deplasarea ar fi fost planificată înainte de restricțiile tranzitării unor bunuri pe teritoriul Lituaniei. 

"Rusia, bineînţeles, va reacţiona la astfel de acte ostile. Măsuri adecvate sunt în curs de elaborare la nivel interministerial şi urmează a fi adoptate. Ele vor avea consecinţe negative severe pentru populaţia Lituaniei", a avertizat Nikolai Patruşev.

 

Totodată, guvernatorul Kaliningradului a anunţat că Ministerul rus de Externe îl va convoca astăzi pe ambasadorul UE la Moscova.

"Este, desigur, o situaţie care poate fi rezolvată prin mijloace diplomatice. Din câte ştiu, mâine Marcus Ederer, ambasadorul Uniunii Europene în Rusia, va fi chemat la ministerul de externe... şi va fi informat despre condiţiile corespunzătoare implicate aici", a spus Anton Alihanov, guvernatorul Kaliningradului.

Marcus Ederer a cerut însă Rusiei să se avțină de la ''paşi şi retorică escaladată'' în legătură cu restricțiile împotriva Kaliningradului.  

''El a transmis poziţia noastră cu privire la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei şi a explicat că Lituania aplică sancţiunile UE şi nu există nicio blocadă. Totodată a cerut Rusiei să se abţină de la măsuri şi retorică de escaladare'', a declarat purtătorul de cuvânt al UE, Peter Stano.

Ministerul rus de Externe a acuzat blocul comunitar că încurajează o "escaladare"a situației şi a cerut restabilirea imediată a tranzitului spre Kaliningrad.

Guvernatorul exclavei, Anton Alijanov, a spus că restricțiile afectează circa 50% dintre importurile în regiune, impuse la cărbune, metale materiale de construcții, tehnologie. 

Lituania spune că restricțiile impuse fac parte din sancțiunile UE impuse Rusiei după invadarea Ucrainei. 

Kaliningrad, fostul Koenigsberg, a fost capitala Prusiei Orientale, luată de URSS după îngrângerea Germaniei în al Doilea Război Mondial. Aceasta este situată între Polonia și Liturania. Totodată, Prusia Orientală aparține acum Poloniei.

În prezent, Kaliningradul este folosit de Federația Rusă ca punct strategic, aici fiind desfășurate depozite militare, inclusiv arme nuclare.




 

×
Subiecte în articol: kaliningrad