x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tensiuni Rusia-Bulgaria. Moscova amenință cu ruperea relațiilor diplomatice

Tensiuni Rusia-Bulgaria. Moscova amenință cu ruperea relațiilor diplomatice

01 Iul 2022   •   17:15
Tensiuni Rusia-Bulgaria. Moscova amenință cu ruperea relațiilor diplomatice

Moscova a dat ultimatum Sofiei să revoce decizia de expulzare a 70 de diplomați ruși,amenințând cu ruperea relațiilor, scrie Reuters.

Deși cele două țări au avut mereu relații foarte bune, lucrurile s-au schimbat după invazia Rusiei în Ucraina, când premierul Kiril Petkov a declarat că susține cauza Kievului.

Kiril Petkov a făcut studiile la Harvard și are viziuni proeuropene dar a fost demis săptămâna trecută prin moțiune de cenzură. El l-a propus ca înlocuitor în fruntea guvernului pe actualul ministru de Finanțe,  Assen Vassilev.

Rusia consideră că expulzarea celor 70 de diplomați ruși a fost luată de Bulgaria la cererea unor forțe externe și a dat un ultimatum autorităților de la Sofia ca până astăzi să revină asupra deciziei, altfel își închide ambasada de la Sofia. 

Însă Petkov a declarat că atitudinea Moscovei este inacceptabilă.

''Nu vom permite ca Bulgaria să o ia pe un drum greşit. Nu le vom permite diplomaţilor străini să dea ultimatumuri statului bulgar. Aceasta va conduce inevitabil la închiderea misiunii diplomatice bulgare la Moscova air responsabilitatea pentru gravele consecinţe ale acestui pas revine guvernului condus de Kiril Petkov'', a spus acesta. 

În replică, ambasadoarea Rusiei la Sofia, Eleonora Mitrofanova, a anunţat că va cere Moscovei închiderea ambasadei ruse la Sofia.

''Din nefericire, solicitarea noastră adresată Ministerului bulgar de Externe a fost ignorată. Din acest motiv, intenţionez să cer imediat autorităților țării mele să închidă ambasada Rusiei în Bulgaria'', a transmis aceasta printr-un comunicat. 

Socialiștii din coaliția lui Petkov l-au acuzat că nu s-a consultat cu ei atunci când a decis expulzarea diplomaților ruși și au cerut parlamentului să voteze revocarea expulzării acestora pentru a nu deteriora și mai mult relațiile cu Moscova. Dar opoziția, condusă de GERB, partidul fostului premier Boiko Borisov susține expulzarea diplomaților. 

Petkov speră însă că partidul său va rămâne la guvernare pentru a nu se organiza alegeri anticipate. 


 

×
Subiecte în articol: Rusia bulgaria