x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Teren dificil - Criza din Orient a cuprins si diplomatia

Teren dificil - Criza din Orient a cuprins si diplomatia

de Irina Cristea    |    28 Iul 2006   •   00:00
Teren dificil - Criza din Orient a cuprins si diplomatia

Ofensiva trupelor terestre dislocate de Israel in sudul Libanului avanseaza destul de anevoios. Liderii Hezbollah sunt inca in libertate, iar tot mai multi militari israelieni sunt ucisi in schimbul de focuri.

Trei aeroporturi bombardate, 62 de poduri distruse, trei dane si porturi atinse de bombardamente si 5.000 de locuinte distruse. Acesta este, potrivit BBC, bilantul partii libaneze in cursul celor doua saptamani de conflict. Cu toate acestea, rezultatele scontate de armata israeliana la inceputul ofensivei terestre inca se lasa asteptate. "Trupele din sudul Libanului avanseaza cu mare greutate din cauza terenului dificil unde are loc ofensiva, iar militarii nu au reusit, deocamdata, sa ii captureze pe militantii Hezbollah din fieful de la Bint Jbeil, unde partea israeliana a suferit cele mai grele pierderi", spune corespondentul la Tyr al postului britanic. Cu toate acestea, responsabilii militari ai Israelului spun ca au toate motivele sa continue ofensiva, intrucat au reusit, deja, sa distruga 50% din arsenalul Hezbollah. Gruparea siita pare sa aiba, totusi, suficiente resurse ramase. De miercuri, aproape 200 de rachete au fost trase din sudul Libanului, avand drept tinta teritoriile palestiniene.

CRIZA. In timp ce armata isaeliana se razboieste cu gruparea Hezbollah iar libanezii fug cu miile din calea gloantelor si a rachetelor, comunitatea internationala se razboieste, pe fronturi diplomatice, in tentativa de a adopta o pozitie fata de conflictul din Orient. Criza s-a accentuat ieri, dupa ce Franta a exercitat presiuni pentru adoptarea unei rezolutii ONU privind incetarea violentelor, iar Statele Unite au amenintat din nou Iranul si Siria, relateaza Mediafax. Secretarul general al ONU, Kofi Annan, si o serie de ministri europeni au cerut eforturi pentru implicarea Siriei si Iranului in gasirea unei solutii pentru conflictul din Liban, insa seful diplomatiei americane, Condoleezza Rice, a avertizat cele doua state - sustinatoare ale miscarii siite Hezbollah - ca vor fi izolate si mai mult daca incearca sa dejoace eforturile Washingtonului de a pune capat crizei in termenii propusi de Israel.

APEL AL-QAEDA
"Cum putem ramane deoparte, privind cum bombele cad peste oamenii nostri? Oh, musulmani de pretutindeni, va cer sa luptati si sa deveniti martiri in razboiul impotriva sionistilor si cruciatilor. In inchisorile israeliene sunt 10.000 de prizonieri de razboi de care nu ii pasa nimanui" - Ayman al Zawahiri, "adjunctul" lui Ossama ben Laden

DIN COLT IN COLT
"Suntem 100% implicati in cautarea unei solutii durabile pentru aceasta criza. O posibila parte a unei solutii, la care dorim sa contribuim, este dislocarea unei forte militare care sa coopereze cu armata libaneza si a ajuta Libanul sa aiba control asupra intregului sau teritoriu" - Havier Solana, inaltul reprezentant pentru politica externa a UE

AVEM SUSTINERE
RUGACIUNI LA RAZBOI. Armata israeliana sufera pierderi tot mai numeroase
Daca marile puteri nu au transmis un mesaj de incetare a focului inseamna ca au dat unda verde pentru continuarea operatiunilor militare. Asa a rezumat ministrul israelian al Justitiei, Haim Ramon, reuniunea de la Roma, la care au luat parte reprezentanti ai ONU si lideri din 14 state. Summit-ul s-a incheiat fara o rezolutiei prin care sa se ceara stoparea ofensivei. "Prin urmare, mesajul pe care ni l-a transmis lumea a fost sa continuam", a spus Ramon. De la inceptul violentelor au decedat 423 de libanezi si 51 de israelieni. Pentru a reduce numarul victimelor in randul militarilor, armata israeliana a decis ca satele in care vor intra trupele terestre trebuie mai intai facute una cu pamantul de catre aviatie. Un sondaj publicat de cotidianul Maariv atesta ca 82% dintre israelieni sunt de acord cu continuarea ofensivei.
×
Subiecte în articol: externe