x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Terorism sau nebunie?

Terorism sau nebunie?

de Mihaela Matachita    |    10 Noi 2009   •   00:00
Terorism sau nebunie?
Sursa foto: /Reuters

În timp ce experţii se întreabă dacă motivul atacului sângeros de la Fort Hood, cea mai mare bază militară americană, a fost o criză de nebunie a psihiatrului militar Nidal Malik Hasan, anchetatorii verifică existenţa unor posibile legături între acesta şi un imam care avea relaţii cu Al-Qaeda şi cu doi dintre atentatorii de la 11 septembrie.



Un oficial de rang înalt, citat de ediţia online a cotidianului american Washington Post, afirmă că se verifică posibile relaţii între maiorul Nidal Malik Hasan, acuzat de atacul de joi soldat cu 13 morţi, şi imamul Anwar al-Aulaqi. American de origine palestiniană, Nidal Malik Hasan, care ar fi strigat "Allah akbar!" ("Allah este mare!") în momentul deschiderii focului, a vizitat moscheea Dar al-Hijrah din Falls Church în 2001. Pe atunci, liderul spiritual al acesteia era imamul Aulaqi, personaj care a avut legături cu asociaţi ai reţelei teroriste Al-Qaeda, printre care şi doi dintre autorii atentatelor de la 11 septembrie 2001. În 2002, Aulaqi s-a stabilit în Yemen. În predicile sale, el promova strategiile unui lider militar al reţelei Al-Qaeda. Aceste predici au fost descoperite, după plecarea lui Aulaqi, în fişiere din computerele unor suspecţi de terorism din Statele Unite, Canada şi Marea Britanie. Deocamdată, nu se ştie cu exactitate dacă Hasan l-a cunoscut pe imam la acea vreme sau ulterior, pe internet.

ALTE PISTE
În prezent, teoria pe baza căreia se desfăşoară ancheta rămâne aceea că Hasan a acţionat singur. Dar sunt avute în vedere şi alte piste în urma verificării computerului lui Hasan şi conturilor sale de e-mail, inclusiv a accesărilor de suspect ale unor pagini de internet care promovează idei islamiste. Potrivit Washington Post, o provocare pentru anchetatori va fi stabilirea nucleului de motivaţii psihologice, ideologice sau religioase ale acţiunilor lui Hasan. Rănit în timpul atacului, suspectul este în spital. Fox News a informat că preşedintele Comisiei pentru Securitate Internă şi Afaceri Guvernamentale din Senatul american, democratul independent Joe Lieberman, şi-a anunţat, intenţia de a conduce o anchetă a Congresului Lieberman, considerând că există "motive importante de îngrijorare" că Nidal Malik Hasan este un "extremist islamist" şi că atacul ar putea fi calificat drept "act terorist", cel mai grav comis în SUA după atentatele de la 11 septembrie 2001. Dar şeful Statului Major al armatei, generalul George Casey, a cerut opiniei publice să nu tragă concluzii cât timp ancheta este în desfăşurare.

13 persoane au murit în atacul de la Fort Hood

×
Subiecte în articol: externe