x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Teroriștii din Stat Islamic, finanțați din banii contribuabililor din Suedia

Teroriștii din Stat Islamic, finanțați din banii contribuabililor din Suedia

de Şerban Mihăilă    |    14 Mar 2017   •   11:59
Teroriștii din Stat Islamic, finanțați din banii contribuabililor din Suedia

Sute de militanți islamiști care au plecat din Suedia pentru a lupta în Siria și Irak de partea grupărilor jihadiste au fost beneficiarii banilor primiți de la serviciile de asistență socială finanțate de guvernul suedez. Potrivit unui raport realizat pentru Autoritatea de Supraveghere Financiară din Suedia de către Universitatea de Apărare Națională, aproximativ 300 de islamiști au fost finanțați astfel.

 

Aceștia au revendicat beneficii sociale prin intermediul unor membri de familie sau cunoscuți pentru a da autorităților guvernamentale impresia că se află încă în Suedia, deși ei luptau de multă vreme în Siria și Irak alături de militanți ai unor grupări teroriste, între care și Stat Islamic (SI). Cele 300 de persoane menționate în raport au călătorit din Suedia în Orientul Mijlociu, între 2013 și 2016, și, după toate probabilitățile, au participat în luptele din regiune, alături de jihadiști, susține televiziunea suedeză SVT, citată de site-ul Breitbart. Subvențiile pentru locuințe, alocațiile pentru copii, beneficiile parentale și împrumuturile pentru studenți erau printre cele mai frecvente fonduri obținute de la contribuabilii suedezi de către islamiști. Banii erau colectați de un terț și trimiși apoi jihadiștilor, peste hotare. „Nu sunt sume exorbitante, nu se îmbogățește nimeni din acestea, însă sunt de ajuns pentru a rezista o perioadă îndelungată într-un conflict regional”, a declarat Magnus Ranstorp, unul dintre autorii raportului, citat de aceeași sursă.  Conform poliției din Stockholm, în special împrumuturile pentru studenți au devenit o problemă serioasă, deoarece militanții islamiști pot păcăli sistemul, prefăcându-se că se duc să studieze în străinătate. Ei primesc astfel sume mari din partea guvernului suedez, din care își finanțează activitatea teroristă.

Într-un singur an, un suedez convertit la islamism a primit ajutor social pentru creşterea copiilor de peste 50.000 de coroane suedeze (5.425 dolari), în timp ce lupta în Raqqa pentru Stat Islamic. Deși Michael Skråmo era unul dintre cei mai cunoscuţi simpatizanţi ai rețelei teroriste, autoritățile nu l-au verificat în anul respectiv.

 

Bază de recrutare a teroriștilor

În ultimii ani, Suedia a devenit o țară extrem de permisivă pentru jihadiști. Guvernul de la Stockholm a legalizat arborarea drapelului SI, după ce un tribunal suedez a refuzat să condamne un bărbat care a utilizat steagul teroriștilor pe contul său dintr-o rețea socială pentru a promova organizația radicală, scrie Breitbart. În 2015, amintește același site, orașul suedez Göteborg „a trimis” în Orientul Mijlociu  mai mulți islamiști pe cap de locuitor decât oricare alt oraș european.

 

Anna Ekstrom, unul dintre responsabilii guvernamentali suedezi în materie de educație, s-a arătat contrariată de rezultatele raportului, în special față de modul de utilizare al fondurile acordate de stat falșilor studenți islamiști ce luptă alături de grupările teroriste. „Nicio resursă a statului nu va mai fi utilizată pentru o activitate care are tangență cu terorismul”, a spus ea. Ekstrom a promis că problema va fi remediată cu ajutorul parlamentului.

×
Subiecte în articol: suedia