x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Teroristii din trenurile mortii

Teroristii din trenurile mortii

17 Mar 2004   •   00:00

Politia spaniola a identificat sase marocani banuiti ca sunt autorii crudelor atentate de joia trecuta din Madrid, in care au cazut victime si romani. Cinci teroristi au fost deja prinsi, insa unul este inca in libertate.

Teroristii care au executat atentatele sangeroase din capitala Spaniei au fost identificati. Toti, sase la numar, sunt marocani. Cel mai periculos dintre ei, Jamal Zugam, a fost arestat sambata, impreuna cu alti doi marocani si doi indieni. Supravietuitorii atacurilor l-au si recunoscut pe Zugam, dezvaluind ca a fost intr-unul din trenurile mortii. Bineinteles, nu in vagoanele distruse de bombe. In varsta de 30 de ani, Zugam are stranse legaturi cu liderul Al-Qaeda din Spania, Imad Yarkas, si cu gruparea terorista "Salafia Jihadia ", responsabila pentru atacurile din primavara trecuta de la Casablanca.

IORDANIANUL. Ancheta nu este nicidecum la final, ci dimpotriva. Au aparut detalii spectaculoase si ingrijoratoare. Potrivit cotidianului "El Pais", marocanii au fost executantii atentatelor. Ei au primit insa un sprijin esential din strainatate. Mai exact, de la iordanianul Abu Musab al-Zarqawi, apropiat al temutului lider Al-Qaeda, sauditul Ossama ben Laden. Al-Zarqawi este suspectul numarul 1 in cazul atentatelor din Irak. Este responsabil pentru atacurile sangeroase de la inceputul lunii martie, de la Bagdad si Karbala, in care au murit 170 de persoane. Autoritatile americane au pus pe capul iordanianului o recompensa de 10 milioane de dolari.

INVESTIGATII IN MAROC. Potrivit presei straine, anchetatorii spanioli merg pe filiera marocana si aproape au abandonat varianta ETA. De altfel, au fost declansate cercetari amanuntite si in Maroc, pentru a gasi si alti posibili vinovati pentru masacrul de joi de la Madrid.
( LAVINIA TUDORAN )

Sefii de servicii antiteroriste, la Madrid

Membri ai serviciilor antiteroriste din Europa se vor intalni vineri, la Madrid, pentru a discuta masurile ce vor fi luate pentru a apara batranul continent si pentru ca o tragedie asemenea celei de joia trecuta sa nu se repete. Potrivit BBC, europenii sunt ingrijorati mai ales la gandul ca in atentate a fost implicata reteaua Al-Qaeda. Si SUA sustin aceeasi varianta. Autoritatile spaniole se incapataneaza sa considere ca ETA este vinovata.

Politica noua pentru imigranti

Castigatorul alegerilor de duminica din Spania si viitorul premier, Jose Luis Rodriguez Zapatero, a mai facut o declaratie surprinzatoare. El a anuntat ca doreste o noua politica, mai "ordonata" si mai "stricta", privind imigratia. Acesta si in urma faptului ca in atentate au fost ucisi sau raniti numerosi imigranti, multi dintre ei ilegali. De asemenea, Zapatero si-a mentinut intentia de a retrage pana la 30 iunie trupele spaniole din Irak. "Cred ca razboiul din Irak a fost un dezastru ", a spus Zapatero.

×
Subiecte în articol: externe