x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Teroristul păcălit

Teroristul păcălit

de Irina Cristea    |    29 Oct 2010   •   00:00
Teroristul păcălit
Sursa foto: /AFP Photo

Strategia folosită de serviciile americane de securitate pentru a dejuca un complot terorist având drept ţintă metroul din Washington a fost infliltrarea în rândurile grupării care plănuia ata­cul.



Cotidianul Washington Post relatează că mai mulţi agenţi care au pretins că sunt membri ai reţelei Al-Qaeda au obţinut do­vezi care au dus la arestarea unui cetăţean american de ori­gi­ne pakistaneză. Ieri, departamenul de Justiţie a anunţat că Farooque Ahmed, în vârstă de 34 de ani, „este acuzat că a pregătit atacuri cu bombă în reţeaua de transport public, împreună cu persoane despre care credea că sunt terorişti", iar Casa Albă a dat asigurări că populaţia nu a fost nici un moment în pericol. Autorităţile nu au dezvăluit dacă sunt şi alţi suspecţi implicaţi în acest complot. „Farooque Ahmed este acuzat că a pregătit atacuri cu bombă în reţeaua de transport public, împreună cu persoane despre care credea că sunt terorişti", a explicat departamentul Justiţiei.

După ce a avut, în aprilie, o întâlnire cu un agent despre care credea că este terorist Al-Qaeda, Farooque Ahmed a făcut fotografii, a filmat şi a alcătuit planuri ale staţiilor de metrou de la periferia oraşului Washington, vizând inclusiv staţia de la cimitirul militar Arlington şi cele două staţii de la Pentagon. El sugerase, în discuţie, „plasarea de substanţe explozive în trenurile de metrou" pentru uciderea a cât mai multe persoane. Atacurile urmau să aibă loc în 2011.

Suspectul va fi acuzat de tentativă de susţinere a unei organizaţii teroriste, colectare de informaţii pentru pregătirea de atentate şi tentativă de comitere a unor atacuri. Dacă va fi găsit vinovat, suspectul riscă până la 50 de ani de detenţie.

×
Subiecte în articol: externe