x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Terry Davis: Imaginea Romăniei are de suferit

Terry Davis: Imaginea Romăniei are de suferit

de George Daniel Ripa    |    07 Iun 2007   •   00:00
Terry Davis: Imaginea Romăniei are de suferit
Sursa foto: CHRISTOPHE KARABA/

"Disputele politice de la Bucureşti nu servesc imaginii Romăniei", ne-a declarat in exclusivitate Terry Davis, secretarul general al Consiliului Europei, care se va afla astăzi la Bucureşti, la conferinţa OSCE. Â

Bucureşti - Conferinţă OSCE privind respectarea drepturilor omului

Terry Davis, secretarul general al Consiliului Europei, a acordat in exclusivitate un interviu pentru Jurnalul Naţional, inainte de sosirea in Romănia, pentru a participa la conferinţa OSCE privind combaterea discriminării şi promovarea respectului şi inţelegerii reciproce.

†Jurnalul Naţional: Veţi vorbi la conferinţa OSCE despre antisemitism şi alte forme de intoleranţă. Din postura de apărător al drepturilor omului, cum comentaţi remarcile preşedintelui romăn la adresa jurnalistei de la Antena 1?

Terry Davis: Venirea mea la conferinţa OSCE nu are nici o legătură cu remarcile preşedintelui, şi nici nu este de competenţa mea să comentez aceste lucruri. Am primit chiar şi o scrisoare din Romănia pe această temă, insă nu pot intra intr-o problemă strict internă a Romăniei.

†Jurnalul Naţional: Care credeţi că este nivelul respectării drepturilor omului in Romănia?

Terry Davis:Suntem informaţi despre numeroase incălcări ale drepturilor omului in Romănia, insă acestea nu sunt atăt de grave precum in alte zone. Ştim că există un respect deosebit pentru respectarea drepturilor omului in Romănia. In ceea ce priveşte respectarea drepturilor omului, suntem ingrijoraţi in special de situaţia din Turcia, din Caucaz şi din Balcani.

†Jurnalul Naţional: Ştim că Dick Marty va prezenta la 8 iunie un nou raport privind inchisorile secrete din Europa.

Terry Davis:Respect foarte mult munca pe care o depune domnul Marty, nu am insă date privind acest raport.

Putin - trei mandate

†Jurnalul Naţional: Cum afectează certurile interne de la Bucureşti, dintre preşedinte şi Parlament, politica externă a Romăniei?

Terry Davis:Activitatea Romăniei in Consiliul Europei nu este influenţată absolut deloc, insă bineinţeles că nu serveşte imaginii Romăniei in exterior. Pe de altă parte, aceste certuri sunt prezente in foarte multe state.

†Jurnalul Naţional: Cum priviţi recentele ameninţări ale Rusiei la adresa securităţii europene?

Terry Davis:Este o problemă foarte complexă. Aceste dispute nu trebuiesc privite ca o problemă intre Rusia şi statele occidentale, trebuie să avem in vedere şi democraţiile din estul şi centrul Europei. Totuşi, noi nu suntem o alianţă defensivă, politica noastră este să evităm orice fel de confruntare militară. Problemele militare şi cele economice nu sunt de competenţa noastră. Tocmai de aceea nu ne-am implicat nici in disputa generată de sistarea aprovizionării cu gaz a unor state europene. Pe noi ne interesază doar democraţia, respectarea drepturilor omului, susţinerea educaţiei şi a coeziunii sociale.

†Jurnalul Naţional: Aţi declarat recent intr-un interviu pentru agenţia rusă Interfax că "un al treilea mandat de preşedinte pentru Vladimir Putin nu ar incălca principiile democratice, dacă poporul ar fi de acord cu acest lucru". L-aţi comparat pe Putin cu preşedintele american Franklin D. Roosevelt…

Terry Davis:Vreau să vă amintesc de ce se intămplă in Marea Britanie. Nimeni nu a sugerat că această ţară nu este democratică. Marea Britanie, Suedia, Spania sunt monarhii in care un premier poate deţine trei sau patru mandate. Nimeni nu poate obliga, intr-un sistem democratic, o persoană să deţină doar două mandate de preşedinte…

†Jurnalul Naţional: Dar asta ar incălca Constituţia rusă …

Terry Davis:Repet, nu văd nimic nedemocratic ca un preşedinte sau un premier să fie ales de mai mult de două ori… Nu comentez Constituţia din Rusia, insă aceasta poate fi amendată…

†Jurnalul Naţional: Domnul Lukashenko este un preşedinte ales democratic? Şi el a făcut referendum pentru amendarea Constituţiei.

Terry Davis:Acolo problema nu este numărul de mandate, ci felul in care le-a obţinut. Lukasheko a trişat, toată lumea ştie asta…

×