x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Test balistic spaţial efectuat de Iran, pe fondul tensiunilor generate de programul nuclear

Test balistic spaţial efectuat de Iran, pe fondul tensiunilor generate de programul nuclear

30 Dec 2021   •   16:00
Test balistic spaţial efectuat de Iran, pe fondul tensiunilor generate de programul nuclear
Sursa foto: Hepta

Administraţia de la Teheran a anunţat, joi, lansarea în spaţiu a unei rachete care a transportat trei dispozitive, o misiune care intervine în contextul negocierilor de la Viena pe tema acordului nuclear, informează agenţia Associated Press.

Televiziunea publică iraniană şi agenţiile de presă oficiale nu au oferit detalii despre dispozitivele transportate. Ahmad Hosseini, un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării de la Teheran, a declarat că a fost lansată o rachetă de tip Simorgh (Phoenix), care a transportat trei dispozitive pe orbită, la distanţa de 470 de kilometri. Nu este clar dacă dispozitivele au fost plasate pe orbită. Teheranul nu a specificat dacă sunt sateliţi. "Este o misiune iniţială", a precizat oficialul iranian, sugerând că vor avea loc şi alte operaţiuni.

Programul spaţial civil iranian a suferit o serie de regrese în ultimii ani, dar, recent, Teheranul a anunţat un plan pentru lansarea de sateliţi. În paralel, Gardienii Revoluţiei din Iran derulează propriul program spaţial militar.

Activităţile spaţiale iraniene generează preocupări la Washington privind dezvoltarea unui program balistic avansat, care ar putea fi utilizat în combinaţie cu programul nuclear. În trecut, Statele Unite au criticat testele spaţiale efectuate de Iran. Deocamdată, Departamentul de Stat, Pentagonul şi Forţele Spaţiale din SUA nu au avut nicio reacţie la testul de joi.

Iranul, suspectat că vrea să fabrice arme atomice, a reluat recent negocierile cu marile puteri, inclusiv cu Statele Unite, pe tema relansării Acordului nuclear din 2015.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: iran