Codexul Zacynthius este privit de specialişti ca fiind un text crucial, care a stat la baza scrierii Noului Testament în forma sa actuală.
Potrivit Daily Mail, codexul conţine un manuscris care datează din secolul 6, manuscris care în secolul 13 a fost "reciclat", textul iniţial fiind parţial şters şi rescris. Astăzi, cercetătorii de la Universitatea din Cambridge, unde se află codexul, speră să readucă la lumină textul original.
Codexul Zacynthius a ajuns la Universitatea Cambridge în anul 1984, fiind cumpărat de la Foreign Bible Society în schimbul a peste 1 milion de dolari.
Reciclarea manuscriselor era o practică obişnuită într-un timp în care suprafeţele pentru scris erau foarte preţioase, cărţile erau puţine, iar procentul populaţiei educate era foarte mic.
"Descoperirea şi identificarea textului original reprezintă o fascinantă muncă de detectiv. Sperăm ca, cu ajutorul tehnicilor avansate, să putem recupera ce s-a şters", a declarat Rowan Williams, fost arhiepiscop de Canterbury.
Deşi primele încercări de descifrare a textului iniţial s-au făcut în anul 1861, se pare că acestea conţin erori şi se speră ca tehnica modernă să corecteze aceste greşeli.
Codexul Zacynthius conţine 176 de foi de pergament (piele de animal prelucrată), pe acestea fiind scris, în secolul 6, un text în limba greacă din Luca 1:1-11:33. În secolul 13, acest text a fost parţial şetrs, peste el fiind scrisă o carte ce conţine cele patru Evanghelii.