x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Thailanda, în prag de revoluţie?

Thailanda, în prag de revoluţie?

13 Apr 2009   •   00:00

Analiştii politici estimează că, în următorii ani, criza politică din Thailanda se va agrava, apărând chiar riscul unei noi lovituri de stat. Thailanda va continua să se confrunte ani la rând cu tulburări politice şi cu o eventuală nouă lovitură de stat, în timp ce la Bangkok a fost instaurată duminică starea de urgenţă, informează Agenţia France Presse, citând mai mulţi comentatori politici.



Criza durează de trei ani, iar în ultima vreme a cunoscut noi evoluţii, pe de o parte prin luarea cu asalt, sâmbătă, de către opozanţi a sediului unei clădiri guvernamentale, iar pe de altă parte din cauza unor noi manifestaţii, duminică, în mai multe cartiere din Bangkok, între care şi cel unde se află Ministerul de Interne, scrie AFP, citată de Mediafax. Potrivit presei, protestatarii antiguvernamentali, supranumiţi "cămăşile roşii", sunt susţinători ai fostului premier Thaksin Shinawatra, îndepărtat de la putere în 2006, de către generali regalişti, în urma unor acuzaţii de nepotism şi de corupţie.

STARE DE NECESITATE. Ieri, prim-ministrul thailandez, Abhisit Vejajjva (44 de ani), a decretat starea de urgenţă din cauza "agravării situaţiei". Devenit premier în decembrie 2008 după dizolvarea de către Curtea Constituţională a Guvernului de coaliţie al lui Thaksin, Abhisit, simbol al elitelor tradiţionaliste ale Bangkokului, este suţinut de către Armată.

În opinia profesorului Somchai Phagaphasvivat, de la Universitatea Thammasat, "oricine ar putea prelua puterea, chiar şi o juntă". Analiştii vorbesc şi de o frustrare a "cămărşilor roşii", al căror lider - organizatorul protestelor de sâmbătă - a fost arestat de poliţie, în timp ce în decembrie nici un lider al manifestanţilor regalişti anti-Thaksin ("cămăşile galbene") nu a ajuns după gratii pentru blocada, timp de opt zile, a două aeroporturi din Bangkok.

În pofida controverselor în mijlocul cărora se află, Thaksin, un om de afaceri în vârstă de 59 de ani, rămâne popular în rândurile păturilor defavorizate ale populaţiei, în special în zonele rurale din nordul ţării. "În prezent ne putem teme că va avea loc o represiune totală care va galvaniza cămăşile roşii. După aceasta se poate întâmpla orice", opinează analistul Thitinan Pongsudhirak, de la Universitatea Chulalongkorn din Bangkok. Expertul nu exclude posibilitatea izbucnirii unei revolte naţionale.

Potrivit lui Michael Nelson, un alt analist care predă la Universitatea Chulalongkorn, "politica în Thailanda nu este o afacere publică. Este o problemă de familie şi de clici". "Ceea ce fac în culise" consilierii privaţi ai regelui Bhumibol Adulyadej şi militarii "nu este destinat cunoaşterii publice", a adãugat analistul.
MEDIAFAX

×
Subiecte în articol: externe