x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe The Economist: "Reprezentaţie penibilă" a României la Bruxelles, demnă de naţionalismul secolului XIX

The Economist: "Reprezentaţie penibilă" a României la Bruxelles, demnă de naţionalismul secolului XIX

02 Mar 2012   •   15:30

Opozitia Romaniei fata de acordarea statutului de candidat la UE Serbiei a fost considerata o "reprezentatie penibla", demna de nationalismul secolului XIX, de o sursa diplomatica europeana, relateaza The Economist, in editia electronica.

Obtinerea statutului de candidat la UE de catre Serbia a fost un proces lung. Belgradul s-a confruntat cu o avalansa de schimbari tehnice si legislative, obisnuite pentru toate tarile care adera la UE. Dar cea mai mare problema a fost cea politica.

In aceasta saptamana a aparut insa un obstacol neasteptat, afirma The Economist. O intalnire a ministrilor de Externe din cadrul UE la Bruxelles trebuia sa sustina demersul Serbiei si sa lase decizia finala sefilor de stat si de guvern care se intalneau cateva zile mai tarziu. Dar Romania, in mod neasteptat, a adus in discutie statutul minoritatii vlahe din Serbia. Unii vlahi sunt bucurosi sa fie considerati romani, altii nu, comenteaza The Economist.

A fost "o reprezentatie penibila", a declarat o sursa diplomatica. "Ar trebui sa fii un nationalist din secolul al XIX-lea ca sa crezi astfel de mizerii", a adaugat sursa citata.

Romanii si-au mentinut pozitia timp de cateva ore, dupa care au renuntat si au semnat un acord separat cu sarbii. Comportamentul Romaniei a fost considerat atat de groaznic, a declarat o alta sursa, incat a contribuit la ralierea de partea Serbiei.

Publicatia face si o comparatie intre mesajul transmis lumii la alegerea unui nou Papa si anuntul pe Twitter al lui Herman van Rompuy privind statutul de candidat acordat Serbiei.

Atunci cand a fost ales un nou Papa, cardinalii s-au reunit in Capela Sixtina, au ars voturile si au transmis lumii intregi, prin culoarea fumului, ca au luat o decizie. Ceva similar, dar cu o tehnologie moderna, s-a intamplat si joi seara, cand liderii celor 27 de state membre UE au acordat in cele din urma Serbiei statutul de candidat. Informatia a devenit oficiala dupa ce presedintele UE Herman Van Rompuy a transmis un mesaj in acest sens pe Twitter.

Informatia s-a raspandit rapid. "A fost ca in ajunul Anului Nou, cand primeste o avalansa de mesaje", a declarat Milita Delevici, seful Biroului de Integrare Europeana al Guvernului sarb.
Mediafax

×
Subiecte în articol: uniunea europeana serbia the economist