x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe The Independent: Rata sinuciderilor a crescut în Europa de la începutul crizei financiare

The Independent: Rata sinuciderilor a crescut în Europa de la începutul crizei financiare

de Mediafax    |    06 Apr 2012   •   11:34
The Independent: Rata sinuciderilor a crescut în Europa de la începutul crizei financiare
Rata sinuciderilor a crescut in Europa de la instalarea crizei financiare, fiind in stransa legatura cu aceasta, in timp ce autoritatile au ignorat oamenii obisnuiti in eforturile lor de a readuce economiile la nivelul anterior, comenteaza The Independent, in editia electronica.
Sinuciderea pensionarului grec Dmitiris Christoulas, miercuri, in centrul Atenei, a atras atentia asupra acestui fenomen pe care autoritatile europene l-au ignorat multa vreme, in timp ce se luptau sa readuca economiile la nivelul de dinaintea crizei. Astfel, asa cum a aratat cercetatorul britanic David Stuckler intr-o serie de articole socante publicate in The Lancet, rata sinuciderilor a crescut in Europa de la instalarea crizei financiare in 2008, existand o corelatie stricta intre aceasta si intensitatea crizei.
In 2006 el estima ca din cauza noilor crize economice "va creste rata sinuciderilor in randul persoanelor mai tinere de 66 de ani". Dupa doi ani, predictia lui s-a adeverit: pe masura ce tot mai multe persoane au ramas somere, tendinta s-a concretizat intr-o crestere a numarului de sinucideri. "In 2008, cresterea a fost mai mica de 1 la suta in noile state membre (UE), dar in cele mai vechi a fost de aproximativ 7 la suta. In toate tarile rata sinuciderilor a crescut in 2009", a afirmat el.
Exemplul din Grecia este dublat de alte cazuri din Uniunea Europeana, in special Italia, unde rata sinuciderilor din cauza problemelor economice a crescut cu 24,6 la suta intre 2008 si 2010, in timp ce tentativele de sinucidere au crescut cu 20 la suta in aceeasi perioada.
Ritmul lent cu care presa internationala semnaleaza si atrage atentia asupra "epidemiei de sinucideri" reflecta puterea statului de a prezenta criza si solutiile la aceasta in modul sau. Stuckler considera ca sinuciderile si tentativele de suicid au crescut in stransa legatura cu dificultatile economice, Grecia si Irlanda suferind cea mai mare crestere in ultimii trei ani.

×