x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe The Sun a descoperit “Iadul pe pământ” lângă Cluj şi anunţă “invazia romilor” în Marea Britanie

The Sun a descoperit “Iadul pe pământ” lângă Cluj şi anunţă “invazia romilor” în Marea Britanie

de Istvan Deak    |    08 Feb 2013   •   18:31
The Sun a descoperit “Iadul pe pământ” lângă Cluj şi anunţă “invazia romilor” în Marea Britanie

Grupuri masive de romi din România şi Bulgaria intenţionează să se mute în Marea Britanie imediat ce restricţiile privind dreptul de a locui şi de a munci aici vor fi ridicate, după ce au fost excluşi din propriile ţări, avertizează tabloidul britanic The Sun, continuând seria reportajelor alarmiste despre intenţiile imigraţioniste din România şi Bulgaria.

La groapa de gunoi
De data asta, tabloidul şi-a trimis reporterul în România, lângă Cluj, la Pata Rât, într-o comunicate de romi din apropierea gropii de gunoi. Reporterul Graeme Culliford, care apare într-una dintre imaginile care ilustrează reportajul din The Sun, înarmat cu un bloc-notes şi un pix, este puternic impresionat de ceea ce a găsit în comunitatea de romi, afirmând că locul acela ar putea fi una dintre variantele a ceea ce s-ar putea numi “Iadul pe pământ”.

“Peste un milion de romi şi-au instalat deja tabere în ţări bogate din Vestul Europei, inclusiv în Marea Britanie şi Irlanda, dar şi mai mulţi sunt aşteptaţi să dea buzna când graniţele se vor deschide din ianuarie anul viitor”, scrie reporterul britanic. Iar redacţia adaugă:”The Sun s-a deplasat în îngheţata Transilvanie, în inima României, pentru a vedea la faţa locului cum romii sunt forţaţi să plece de către autorităţi, care îi văd ca hoţi şi cerşetori”.

Forţaţi să plece
În apropierea agitatului oraş Cluj-Napoca, notează tabloidul britanic, numeroşi bărbaţi şi femei au povestit cum au fost forţaţi să trăiască la groapa de gunoi Pata Rât după ce li s-a ordonat să-şi părăsească locuinţele. “Se spune că fostul primar credea că ei distrug cartierul şi i-a făcut să se mute”, scrie The Sun. Convinşi că sunt urâţi în ţara lor natală - unde nu pot să ceară ajutoare sociale -, mulţi declară că acum îşi fac planuri să se mute în Regatul Unit, notează ziarul.

Sebastian Hoce (24 de ani), care locuieşte la groapa de gunoi, spune că majoritatea bărbaţilor din familia sa au reuşit deja să scape de condiţiile barbare mutându-se în Marea Britanie. Ei au obţinut vize să lucreze în Regatul Unit în cadrul actualului sistem.

Bărbatul adaugă însă că nimic nu-i va putea opri pe ceilalţi să li se alăture după schimbarea legislaţiei în luna ianuarie a anului viitor, iar românii se vor putea muta în Marea Britanie chiar dacă nu locuri de muncă pregătite.

Într-o engleză aproape perfectă, Sebastian a spus: “Mi-am petrecut ultimii cinci ani locuind la Walthamstow, în estul Londrei. Am venit aici să-mi văd soţia şi fiul de doi ani. Dar miercuri voi zbura din nou spre Londra. Mi-ar plăcea să-mi aduc soţia şi fiul, dar fiul este bolnav şi, aşa cum stau lucrurile acum, nu putem obţine acces la un medic acolo. Dar când sistemul se va schimba, vom putea să-l ducem la un medic în Londra. Lucrez ca zugrav şi am un număr de asigurare naţională şi toate celelalte”.

Trai în Anglia

“Mama, tata şi fratele sunt de asemenea la Londra. Eu plătesc chirie 800 de lire pe lună, dar 600 de lire din acea sumă sunt acoperite de ajutorul de locuinţă. Fratele meu primeşte ajutor pentru copil, iar mama mea primeşte ajutor pentru persoane cu handicap, deoarece are probleme cu spatele. Este o viaţă bună şi este o lume diferită de aceasta. La Londra pot câştiga 1.500 de lire pe lună, în timp ce aici sunt norocos dacă obţin 200 de lire. Majoritatea celor 20 de veri ai mei s-au mutat deja în Marea Britanie. Imediat ce vor ridica restricţiile, sunt sigur că şi mai mulţi dintre noi se vor muta acolo”, a mai povestit acesta, potrivit The Sun.

Alex Greta, în vârstă de 37 de ani, este un alt rom care şi-a găsit un loc de muncă în Anglia, la un hotel Marriott din Londra, unde lucrează ca zugrav. Acum îşi împarte timpul între Marea Britanie şi Pata Rât, unde soţia sa Angela, în vârstă de 35 de ani, şi ce doi copii, de 16 şi 14 ani, continuă să trăiască. “Imediat ce copiii vei îşi vor termina şcoala, ne vom muta în ţara ta. Şi de ce nu? Guvernul nu ne vrea aici. Consideră că suntem cerşetori şi hoţi. Dar noi suntem romi buni şi muncim mult. În Anglia ne mutăm pentru a găsi de muncă. Nu avem viitor aici”, i-a spus el reporterului britanic.

“Alex este de fapt unul dintre cei norocoşi. Casa sa mare din lemn - plătită cu banii câştigaţi în Anglia - este practic un palat comparativ cu cocioabele mizere în care locuiesc majoritatea. Pata Rât este practic Iadul pe pământ. Primul lucru pe care îl observi când ajungi aici - în afară de mirosul urât înţepător, mormanele de gunoi şi bărbaţii, femeile şi copiii aplecaţi muncind din greu în zăpadă - sunt ciorile”, notează jurnalistul britanic.

Peisaj apocaliptic
“Mii de ciori dau târcoale deasupra capului - mari şi lacome ca vulturii - în căutarea următoarei mese. Sunetul croncănelilor lor este terifiant - la fel ca şi mârâitul câinilor vagabonzi care hoinăresc prin groapa de gunoi în haite ameninţătoare. La Pata Rât, totul se învârteşte în jurul gunoaielor. Oamenii îşi construiesc casele din resturi, copiii se joacă în deşeuri, iar adulţii scormonesc prin gunoaie după mâncare şi obiecte valoroase”, descrie Graeme Culliford universul de la groapa de gunoi.
Activiştii ONG-urilor estimează că circa 1.500 de romi au fost obligaţi să se mute la groapa de gunoi după ce au fost evacuaţi din oraşele natale, scrie The Sun.

Izolaţi, discriminaţi
Romii se confruntă constant cu rasism şi violenţă în România din partea localnicilor sau a extremiştilor de dreapta - şi susţin de asemenea că Guvernul îi discriminează refuzând să le ofere ajutoare sociale.
În România poţi obţine ajutoare dacă ai un card de identitate, la care majoritatea romilor nu au dreptul pentru că nu au un domiciliu permanent, notează publicaţia.

Sociologii estimează că aproximativ două milioane de persoane din populaţia totală de 22 de milioane sunt romi. Un raport al Băncii Mondiale a arătat că aproximativ 70% dintre ei trăiesc cu mai puţin decât echivalentul a 3 lire pe zi. Mai mult de 70% nu au calificări, circa o treime sunt analfabeţi, şi între 50 şi 100% sunt şomeri, în funcţie de comunitatea în care pătrunzi, notează autorul.

În Bulgaria, mai rău
Guvernul român pare să nu prea aibă răbdare cu această problemă, iar un politician a cerut Parlamentului să le fie schimbat numele oficial din romi în ţigani - care înseamnă paria, mai scrie The Sun. “Situaţia este, probabil, mai rea în Bulgaria, unde există de asemenea o mare comunitate de romi care sunt asociaţi cu cerşitul, căsătoriile între minori şi crima organizată. Rezultatul este că numeroşi romi din ambele ţări au plecat deja spre Europa Occidentală. Circa 400.000 au plecat în Franţa, unde Guvernul a depus eforturi să-i expulzeze. Alţii au plecat în Italia şi Spania, unde ar trăi un milion de români, din care o treime ar fi însă şomeri. În Germania, câteva oraşe au cerut ajutor din partea Guvernului din cauza numărului mare de romi, care au umplut şcolile cu copii şi au pus sub presiune sistemul de ajutoare sociale”, adaugă The Sun. Organizaţia Migration Watch susţine că imigraţia romilor este chestiunea necunoscută care face dificil de anticipat câţi români şi bulgari se vor muta în Marea Britanie începând cu anul viitor.

×
Subiecte în articol: ţigani Marea Britanie