Premierul britanic, Theresa May, va susţine pe 17 ianuarie un discurs în care va detalia strategia pe care o va urmări în negocierile privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, a anunţat joi biroul ei de presă, citat de agenţiile DPA şi AFP.
Şefa executivului de la Londra este criticată pentru că nu oferă detalii despre planul ei privind Brexitul, singura informaţie concretă până în prezent fiind că va activa până la sfârşitul lunii martie articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, prin care se declanşează procesul formal de separare a unei ţări de blocul comunitar şi stabileşte în principiu o perioadă de doi ani pentru negocierea condiţiilor acestei separări.
Discursul ei va surveni în timp ce se aşteaptă verdictul definitiv al Curţii Supreme, care va stabili dacă guvernul de la Londra trebuie să ceară acordul parlamentului înainte de a activa acel articol.
Theresa May a acordat duminică un interviu care a fost interpretat de unii ziarişti drept o opţiune pentru un 'hard' Brexit. În replică, ea a respins apoi abordarea ieşirii din UE în termeni de 'hard' Brexit sau 'soft' Brexit (Brexit 'dur' sau Brexit 'uşor), menţionând că doreşte să obţină cel mai bun aranjament posibil pentru Marea Britanie.
Aşa-numitul 'soft Brexit' ar presupune o continuare sub o anumită formă a apartenenţei la UE, în timp ce un 'hard Brexit' este văzut drept o decizie deliberată de a respinge comerţul cu Europa.
Subiectele centrale în negocierile care vor începe pentru stabilirea condiţiilor ieşirii Marii Britanii din UE sunt accesul companiilor britanice pe piaţa unică europeană şi libertatea de circulaţie a forţei de muncă în Marea Britanie pentru cetăţenii celorlalte 27 de state membre ale UE.
Premierul Theresa May şi-a stabilit ca obiectiv limitarea substanţială a imigraţiei, inclusiv printr-o posibilă eliminare a libertăţii de circulaţie a forţei de muncă, dar doreşte ca societăţile britanice să beneficieze în continuare de accesul neîngrădit pe piaţa unică. Însă acest acces este condiţionat de unii lideri europeni de menţinerea libertăţii depline a cetăţenilor comunitari de a lucra în Marea Britanie.AGERPRES