x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tony Blair prevede haos în lume dacă Donald Trump ajunge preşedinte

Tony Blair prevede haos în lume dacă Donald Trump ajunge preşedinte

20 Sep 2016   •   21:45
Tony Blair prevede haos în lume dacă Donald Trump ajunge preşedinte
Sursa foto: Donald Trump

Tony Blair a prezis marţi că vom avea haos în politica internaţională dacă Donald Trump ajunge preşedinte al SUA, fostul premier britanic comparând o posibilă retragere a Statelor Unite din problemele globale cu o partidă de fotbal care se joacă fără arbitru.

Întrebat la un eveniment organizat de agenţia Reuters despre sfaturile pe care i le-ar da lui Trump dacă acesta ar câştiga scrutinul din 8 noiembrie, Blair s-a abţinut să-l califice pe candidatul republican drept izolaţionist. În schimb, fostul premier britanic a subliniat că lumea are nevoie de leadership-ul şi de valorile democratice ale SUA şi a lăudat-o pe contracandidata lui Trump, Hillary Clinton.

'Dacă întorci spatele la ceea ce se întâmplă în lume atunci când aceste valori sunt subminate, nu îţi îndeplineşti destinul ca ţară (...) Ca ţară, ai primit acest destin. Nimeni altcineva nu poate face acest lucru astăzi în lume', a spus Tony Blair referindu-se la rolul SUA în politica internaţională.

În declaraţiile sale pe teme de politică externă, Donald Trump a sugerat că doreşte o revizuire a acestei politici, în sensul unei implicări mai reduse a SUA pe plan global. El a spus că ar lăsa China să gestioneze problema dosarului nuclear nord-coreean, a pus sub semnul întrebării o intervenţie a SUA pentru apărarea aliaţilor din NATO în eventualitatea unei agresiuni din partea Rusiei, condiţionând această intervenţie de fondurile pe care aceşti aliaţi le alocă bugetului apărării, şi a apreciat inclusiv că ar fi acceptabil ca şi alte state să se doteze cu arme nucleare.

În declaraţia acordată agenţiei Reuters, Tony Blair a comparat SUA cu arbitrul unui meci de fotbal, care este criticat constant de jucătorii ce consideră că el ar fi părtinitor. 'Vă puteţi imagina o partidă de fotbal în timpul căreia arbitrul decide să plece la vestiare ? În primele momente fiecare va spune că e minunat, că este liber. Dar după o vreme apare haosul', explică Blair, recunoscând că el însuşi a venit ca premier cu dorinţa de a se concentra pe agenda internă, dar s-a văzut repede nevoit să acorde atenţie unor probleme externe urgente.

'Decât să spun ceva despre Donald Trump, mai degrabă aş spune despre Hillary Clinton. Este o persoană în care personal aş avea încredere deplină (...) Cred că ea are o înţelepciune uriaşă, simţul realităţii şi este integră', a conchis Tony Blair.

Sursa: AGERPRES

×
Subiecte în articol: tony blair donald trump presedinte sua