x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Torino a ajuns o provincie românească

Torino a ajuns o provincie românească

de Cristina Chirita    |    09 Feb 2008   •   00:00
Torino a ajuns o provincie românească

AI NOŞTRI SUNT DE BAZÅ ● Au biserici, restaurante, case şi afaceri
Într-un reportaj realizat la Torino, jurnaliştii italieni de la ziarul La Stampa îi elogiază pe românii muncitori şi serioşi din acest oraş. Oficial, la Torino nu sunt mai mult de 50.000 de români; neoficial – cifra ar fi de cel puţin trei ori mai mare.



AI NOŞTRI SUNT DE BAZÅ ● Au biserici, restaurante, case şi afaceri
Într-un reportaj realizat la Torino, jurnaliştii italieni de la ziarul La Stampa îi elogiază pe românii muncitori şi serioşi din acest oraş. Oficial, la Torino nu sunt mai mult de 50.000 de români; neoficial – cifra ar fi de cel puţin trei ori mai mare.


Îngrijitoare, menajere, muncitori în construcţii, dar şi oameni de afaceri sau artişti – imigranţii români sunt recunoscuţi de italieni ca oameni de bază la Torino.

Ziarul italian La Stampa vorbeşte despre Torino ca despre "o nouă provincie a Bucureştiului", referindu-se la bisericile, firmele, afacerile, restaurantele şi discotecile româneşti.


ÎN TOATE DOMENIILE. Ileana Ploscaru, Elena Surdu Stănescu, Costin Neamţu, Lisandru Neamţu, Mircea Titus Romanescu, Guido Tomasone, Bela Szakats, Angela Callela Benlupo, Laurenţiu Dimisca, Iuri Isar, Oana May Mureşan Isar, Rafalelle Mondazzi, Mariana Papara, Marco Damiano, Laura Frus, Mariella Pelissero. Aceştia sunt artiştii români care în noiembrie 2007 au inaugurat Galeria de Artă Aripa din Strada Pollenzo.

Şi Cristian Mihai, 39 de ani, proprietarul societăţii Romanian Trade SRL, importator de produse alimentare, poate fi considerat unul din simbolurile emigraţiei româneşti care, aici la Torino, a găsit o nouă "stradă" – spun jurnaliştii italieni. De fapt, o autostradă. "În 2005, cifra de afaceri era de 650.000 de euro", le-a spus Cristina Mihai cu mândrie jurnaliştilor italieni. "În 2006 a crescut până la 1.200.000, în 2007 aproape 2.000.000 de euro. Aveam trei angajaţi la început. Acum sunt patru. Toţi români. Importăm circa 170 de produse – bere, vin, brânzeturi, salam – nu doar pentru magazinele «noastre», ci şi pentru cele italieneşti. Specialităţile tradiţionale româneşti încep să-şi facă loc în bucătăria italiană".

Mihai a început cu o tarabă în piaţa centrală din Torino. "Ideea mi-a venit o dată cu cererea unor conaţionali. Doreau vin. Le-am făcut pe plac. În 2004 m-am desprins de asociaţii italieni şi aşa s-a născut Romanian Trade. Livrări cu o reţea de curieri şi un slogan: eficienţă. Dacă doresc să rămân la Torino? Da. Fiul meu s-a născut aici. La fel şi viaţa mea."

Potrivit jurnalistei Viorica Nechifor, citată de La Stampa, Torino a devenit metropola europeană cu cea mai numeroasă extindere a unei comunităţi, de pe întregul continent. Mii de familii din două generaţii.


LUMINI ŞI UMBRE. Din 6.650 de persoane arestate în 2007 la Torino, peste 5.500 au fost străini. Din aceştia, aproape 600 de români, reţinuţi mai ales pentru furturi de maşini şi scutere, furturi din case şi din magazine. Cărţi de credit false. Prostituţie şi rackeţi. Dar restul, adică marea majoritate, munceşte din greu în casele altora (româncele menajere sau îngrijitoare), pe şantiere, în comerţ, oriunde este nevoie nu doar de braţe puternice, ci şi de creativitate. Şi profesionalism. Pentru că la Torino sunt şi medici, ingineri, tehnicieni laboranţi sau experţi în informatică români.

"Despre cei care lucrează cinstit nu se scrie niciodată. Mass-media ne masacrează fără milă. Insistă asupra răului; binele pentru ei nu există (...) Sunt emigranţi veniţi aici fiecare cu un plan anume: să câştige bani şi apoi să se întoarcă acasă; alţii vin cu ideea de a rămâne. Dar sunt şi cei care au auzit că aici este uşor să furi. Dar în acelaşi timp, ar fi oare corect să-i judeci pe italieni doar pentru mafie sau scandaluri?", le-a mai spus Viorica Nechifor junaliştilor italieni.

×
Subiecte în articol: diaspora torino italieni