x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tornade devastatoare fac ravagii în centrul SUA

Tornade devastatoare fac ravagii în centrul SUA

de Redacția Jurnalul    |    29 Apr 2024   •   11:45
Tornade devastatoare fac ravagii în centrul SUA
Sursa foto: Hepta

Un număr excepțional de tornade au devastat părți din Oklahoma și din statele învecinate din Marile Câmpii, provocând cel puțin cinci morți, au anunțat duminică autoritățile și presa locală.

După ce vineri au fost raportate 78 de tornade, majoritatea în Nebraska și Iowa, un sistem meteorologic separat a adus sâmbătă 35 de rapoarte de tornade din nordul Texasului și Oklahoma până în Missouri, a precizat Serviciul Național de Meteorologie (NWS).

Furtunile au vărsat până la 18 centimetri de ploaie în unele locuri în decurs de câteva ore, iar meteorologii au avertizat asupra unui pericol continuu de vreme extremă, inclusiv inundații fulgerătoare, grindină și alte tornade.

Sulphur, în partea central-sudică a Oklahomei, a fost deosebit de grav afectată sâmbătă, imaginile postate pe rețelele de socializare arătând zeci de clădiri distruse, conform France 24.

Un camion poștal „atârna” precar deasupra rămășițelor unei clădiri și a unor copaci, se arată într-un videoclip, cu grinzi de lemn împrăștiate peste tot. Echipele de salvare au mers din casă în casă și din vehicul în vehicul în căutare de victime sau supraviețuitori.

Guvernatorul Oklahomei, Kevin Stitt, a declarat că patru persoane au fost confirmate ca fiind moarte în tot statul.

Pagubele din Sulphur, unde o femeie a murit când tornada a trecut noaptea, au fost cele mai grave pe care le-a văzut în cei șase ani de mandat, a declarat acesta într-o conferință de presă.

„Se pare că toate afacerile din centrul orașului au fost distruse acum”, a spus el, adăugând că „slavă Domnului... nu erau mulți oameni aici la ora 22.30”.

Stitt a declarat stare de urgență pentru 30 de zile pentru a accelera acordarea de ajutor în 12 dintre cele mai afectate comitate și a declarat că a luat legătura cu autoritățile federale pentru asistență.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: tornade sua