x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Trădător pentru 17 dolari. La vânătoare de spioni, care vând informații rușilor 

Trădător pentru 17 dolari. La vânătoare de spioni, care vând informații rușilor 

de Şerban Mihăilă    |    18 Mai 2022   •   07:40
Trădător pentru 17 dolari. La vânătoare de spioni, care vând informații rușilor 

​​​​​​​Forțele rusești se bazează foarte mult pe colaboratori pentru a-și localiza țintele din estul și sudul Ucrainei. Spionii au fost infiltrați printre cetățenii ruși aduși în regiunea Donbas la începutul războiului, care trăiesc în mijlocul populației ucrainene, sau sunt racolați din rândurile simpatizanților politici ai Rusiei. Majoritatea trădătorilor spionează însă pentru bani. 

Pe o stradă prăfuită din orașul Sloviansk, în estul Ucrainei, un bărbat îmbrăcat într-o cămașă neagră cu mâneci lungi și pantaloni de doc fumează o țigară. Nu știe că e urmărit. 

La un moment dat, din cealaltă direcție țâșnește o dubă, care virează brusc, și doi agenți în uniformă de luptă, cu fețele acoperite, sar din ea. Bărbatul în negru cade la pământ, ca secerat. Ofițerii, membri ai Serviciului ucrainean de securitate (SBU), îl percheziționează și pun mâna pe proba dorită: telefonul mobil al suspectului. 

Relatarea aparține corespondentului CNN, aflat la fața locului. 

Informații prețioase 

În estul Ucrainei, zgomotul surd al duelului aproape continuu dintre artileria rusească și cea ucraineană a devenit o normalitate. Deși o mare parte din bombardamentele rusești sunt executate fără discriminare, câteva dintre acestea vizează ținte de mare valoare, cum ar fi taberele militare, depozitele de arme sau sediul SBU din Kramatorsk, care a fost parțial distrus în primele săptămâni de război.

SBU susține că forțele rusești se bazează foarte mult pe colaboratori, - precum bărbatul suspectat de spionaj, despre care CNN a relatat de la Sloviansk -, pentru a-și localiza țintele și a evalua efectele loviturilor de artilerie.

Vină recunoscută

Interogat de un anchetator SBU, suspectul din Sloviansk recunoaște rapid că a comunicat cu inamicul. 

„Ce ți-a cerut?”, întreabă anchetatorul. „Coordonate, mișcări și așa mai departe.”, răspunde suspectul, cu capul plecat. „Locațiile loviturilor. Genul acesta de lucruri. Situația în general, și așa mai departe.”, continuă presupusul spion. „Ai înțeles de ce avea nevoie de coordonate?", sună următoarea întrebare. „Da, am înțeles. Am înțeles!”, vine, imediat, răspunsul.

Cei de la SBU susțin că desfășoară astfel de acțiuni o dată sau de două ori pe zi. Bărbatul din relatarea CNN este investigat de numai patru zile.

Unii dintre suspecți sunt infiltrați în mod clasic. Este vorba despre cetățeni ruși, aduși în regiunea Donbas la începutul războiului, care trăiesc în mijlocul populației locale. Alții sunt simpatizanți politici. Anchetatorul care conduce operațiunea din Sloviansk spune însă că majoritatea oamenilor spionează pentru bani.

„Sunt din ce în ce mai puțini trădători ideologici.”, afirmă acesta. „Chiar și cei care au susținut agresiunea Federației Ruse, în 2014, în Donbas, în timpul creării așa-numitelor «Republici Populare Donețk și Luhansk», au început să-și schimbe percepția despre Rusia, atunci când au văzut ce s-a întâmplat la Mariupol, Harkov, Kiev, Bucha și în zeci și sute de alte localități!”, adaugă el.

Suspectul din Sloviansk îi spune anchetatorului că i s-au oferit doar 500 de grivne, adică aproximativ 17 dolari, în schimbul informațiilor vizate. El susține că a fost recrutat prin intermediul aplicației de mesagerie „Telegram” de către o persoană care s-a identificat drept „Nikolai”.

Anchetatorul citește schimburile lor de replici, în timp ce agenții SBU stau cu pistoalele desfăcute. „Ai făcut o treabă bună ieri!”, a scris Nikolai. „Aceleași informații sunt necesare și astăzi. Fotografii, înregistrări video, date geografice ale militarilor de la tabăra militară CNIL. Cât timp durează să obții informațiile?”.

„Am înțeles, am înțeles.”, a răspuns suspectul. „O să îți trimit un mesaj. Între o oră și jumătate și două ore.” „Bine, aștept.”, a replicat Nikolai. „Fii atent. Fii atent la camerele de luat vederi, ca să nu te vadă. Să faci fotografii și filmări în secret.”, a adăugat el.

Apoi, anchetatorul îi spune suspectului că îi confiscă telefonul. „Pe cine să sun pentru a anunța reținerea ta?”, îl întreabă pe bărbat. „Pe mama mea.”, răspunde suspectul. „Vă amintiți numărul?”. „Există un număr în telefon.”, continuă persoana interogată. 

Închisoare pe viață

Potrivit anchetatorului, bărbatul va fi judecat la Dnipro și, dacă se va dovedi că spionajul său a dus la moartea cuiva sau a avut „consecințe grave”, va fi trimis în închisoare pe viață.

„Aceste rachete lovesc la coordonatele care sunt transmise de astfel de infractori! Oamenii mor din cauza acestor rachete. Soldații noștri și civilii sunt uciși.", susține anchetatorul. El spune că încearcă să-și stăpânească furia, dar este greu să nu ia trădările personal.

 

×