x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Traficul ilegal de la granița între SUA și Mexic aduce venituri de miliarde de dolari cartelurilor

Traficul ilegal de la granița între SUA și Mexic aduce venituri de miliarde de dolari cartelurilor

19 Apr 2021   •   13:08
Traficul ilegal de la granița între SUA și Mexic aduce venituri de miliarde de dolari cartelurilor

Imigrația ilegală de la granița dintre SUA și Mexic generează miliarde de dolari. Traficul de persoane se realizează pe jos, cu trenul sau camionul și este organizat  de cartelurile de droguri, arată o analiză AFP. 

Sute de mii de mexicani trec ilegal frontiera de 3.200 km între cele două state. Sumele strânse de către cei care organizează tranzitul, cunoscuți sub numele de "coioţi", se ridică la circa 4,2 miliarde de dolari anual, după cum arată datele ONU din 2018. Totodată, ONU a estimat la 6,6 miliarde de dolari costul traficului de frontieră în 2010.

Activitatea este controlată de cartelurile d droguri, chiar dacă cel numit "enganchador" (cel care recrutează emigranții) este adesea o persoană oarecare, un vecin dintr-un sat izolat. 

Fiecare mexican plătește mii de dolari pentru a trece ilegal în Statele Unite, banii pe care îi strâng greu și la care contribuie de multe ori întreaga familie și prietenii. De multe ori aceștia sunt expulzați înapoi de autoritățile americane și rămân cu datorii pe care nu le pot onora.

Administrația Trump a încercat să stopeze acest trafic, menținând un plafon scăzut al numărul de imigranți, dar noul președinte Joe Biden a promis că va crește numărul de refugiați. Cu toate acestea, planul a fost amânat și de noua echipă de la Washinghton.

Numărul minorilor neînsoţiţi ajunși în SUA s-a dublat luna trecută, ajungând la aproape 19.000, întrucât legile americane nu expulzează copiii.

Peste 172.000 de persoane au fost reţinute în martie 2021 la frontiera SUA, cu 71% mai mult față de luna anterioară, un record în ultimii 15 ani.

În perioada 1942 şi 1964, acest trafic era controlat de mexicanii care îi ajutau pe migranţii ilegali să muncească în SUA. APoi aceștia au fost înlocuiţi de organizaţii criminale specializate, care au înfiinţat un lanţ care porneşte din America Centrală şi ajunge până în Statele Unite. Migranţii poartă brăţări colorate cu numele lor şi inscripţionări.

Cartelurile de droguri au preluat controlul asupra traficului cu migranţi în 2009, în timpul operaţiunii militare antidrog lansate de preşedintele mexican Felipe Calderon (2006-2012).
"Este un comerţ şi, ca atare, funcţionează pe baza ofertei şi cererii", explică Javier Urbano, profesor universitar la Universitatea ibero-americană. Bandele îi jefuiesc pe migranţi, îi estorchează sau îi constrâng să lucreze pentru ele, fiind uneori uciș de traficanţi.
72 de migranţi au fost masacraţi la San Fernando în 2010 pentru că au refuzat să se înroleze în sângeroasa bandă Los Zetas.

×