x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe TRAGEDIE - Un Boeing rusesc s-a prăbuşit în Urali

TRAGEDIE - Un Boeing rusesc s-a prăbuşit în Urali

de Sînziana Stancu    |    15 Sep 2008   •   00:00
TRAGEDIE - Un Boeing rusesc s-a prăbuşit în Urali

Avionul Boeing 737 al Companiei Aeroflot, cu 88 de persoane la bord, s-a prăbuşit în localitatea montană din Urali, Perm, în timp ce începuse manevrele de coborîre. În urma accidentului nu a rămas nici un supravieţuitor.



Avionul Boeing 737 al Companiei Aeroflot, cu 88 de persoane la bord, s-a prăbuşit în localitatea montană din Urali, Perm, în timp ce începuse manevrele de coborîre. În urma accidentului nu a rămas nici un supravieţuitor.

Din 88 de persoane aflate la bordul aparatului, 82 erau pasageri, iar celelalte, membri ai echipajului, informează AFP. În rîndul pasagerilor se aflau şapte copii şi 21 de cetăţeni străini, între care nouă azeri, cinci ucraineni, un francez, un elveţian, un leton, un american, un german, un turc şi un italian.

Consilierul lui Putin

Conducerea Companiei Aeroflot, căreia îi aparţinea avionul, făcea ieri cunoscut faptul că, potrivit listei pasagerilor, trei dintre ei nu au căzut victime ale tragediei, pentru simplul fapt că renunţaseră în ultimul moment la călătorie. Surse de la Ministerul Transporturilor de la Moscova au declarat că în urma catastrofei aviatice şi-a pierdut viaţa şi un înalt responsabil al armatei ruse, generalul Ghenadi Trocev, fost comandant al operaţiunilor militare ruse în Cecenia şi consilier al fostului preşedinte rus Vladimir Putin – actualul premier.

Avionul decolase la ora 1:12 noaptea, de pe aeroportul rus Şeremetievo, cu destinaţia Perm. Într-un comunicat al Companiei Aeroflot se arată că, la altitudinea de 1.100 de metri, cînd avionul începuse manevrele de coborîre, piloţii au pierdut legătura cu controlorii de trafic aerian şi nu au mai putut să stabilească nici un contact după aceea.

Complet distrus

Cauzele accidentului nu au putut fi determinate deocamdată. Specialiştii presupun că avionul ar fi avut o defecţiune la unul dintre motoare, care ar fi luat foc în timpul zborului, iar incendiul ar fi provocat prăbuşirea aparatului. Acesta s-a prăbuşit în apropierea unei zone populate, nu departe de o suburbie a oraşului Perm, pe Trans-Siberian. Circulaţia pe calea ferată între Perm şi Ekaterinburg a fost suspendată. Bucăţi din avionul prăbuşit au fost împrăştiate pe o suprafaţă de aproximativ patru kilometri pătraţi. Ieri, la prînz, echipele de salvare găsiseră şi cutiile negre ale aparatului.

Vechituri

În Rusia, anul trecut s-au produs 33 de accidente ale aviaţiei civile, ce au provocat moartea a 318 persoane, adică de cinci ori mai mult decît în 2005, potrivit unui bilanţ al Ministerului rus pentru Situaţii de Urgenţă.

Printre cauzele principale ale acestor accidente se numără deficienţele de formare profesională a piloţilor, dar şi vechimea flotei aeriene civile ruse. Purtătorul de cuvînt al Aeroflot a declarat că Boeingul care s-a prăbuşit ieri fusese supus, anul acesta, "unui control tehnic complet". În ianuarie, o comisie specială pentru securitatea aeriană rusă constata că media de funcţionare a aparatelor de zbor de pe liniile internaţionale este de 18 ani, în timp ce a celor de pe liniile interne, de 30 de ani.

×
Subiecte în articol: externe