x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Transnistria - Morti suspecte la Bacioc

Transnistria - Morti suspecte la Bacioc

de Vitalie Calugareanu    |    17 Aug 2006   •   00:00
Transnistria - Morti suspecte la Bacioc

Decese bizare se petrec in satul Bacioc, din stanga Nistrului, care arata de parca ar fi fost lovit de ciuma. O familie din doua are un membru bolnav de cancer. Localnicii cred ca rachetele ingropate intr-o cariera de piatra sunt de vina pentru numeroasele decese.

Fiecare a doua familie pe care am vizitat-o la Bacioc, un sat situat la 30 de kilometri de Chisinau, are cel putin un membru bolnav de cancer, iar cimitirul a devenit, in ultimii ani, neincapator. In ultimii sapte ani a aparut o multime de cruci. Ne-am notat zece nume gravate pe cruci si am pornit prin sat sa cautam rudele celor raposati. Am reusit sa discutam cu opt familii care au pierdut cate "un drag". Am aflat ca sase oameni au fost rapusi de cancer.

DRAMATIC. Isai are 56 de ani. De patru ani traieste singur. Sotia lui, Lisaveta, a murit de cancer. "S-a imbolnavit brusc. Nici nu am reusit sa reactionam. Am dus-o la spital la Chisinau, dar doctorii nu au mai putut-o salva. Bine macar ca nu a zacut mult sa se chinuiasca. Pe urma am aflat ca s-a imbolnavit vecinul Sasa tot de cancer. I-au amputat mai intai un picior..., apoi pe-al doilea, iar peste o jumatate de an a murit. Nu stim ce se intampla in satul asta."

Cu Liuba ne-am intalnit la fantana. Sotul ei a murit, tot de cancer, cu doi ani in urma, iar anul trecut aceeasi boala i-a luat si copilul de numai 5 ani. Ne-a vorbit extrem de emotionata, incercand sa dea vina pe medicul din sat, care, spune ea, nu stie sa depisteze la timp boala. "A vazut ca sotului ii cadea parul, dar ne-a spus ca asa-i la barbati dupa 30 de ani. Apoi l-am vazut cum se stingea de la o zi la alta. L-am dus la Chisinau, si acolo ne-au spus ca are cancer la plamani. Peste doua luni l-am inmormantat." Despre moartea copilului lor, Liuba nu a putut sa ne spuna prea multe, pentru ca au navalit-o lacrimile.

FARA COMENTARII. La Chisinau putini au auzit despre ceea ce se intampla la Bacioc, iar autoritatile separatiste de la Tiraspol, desi stiu de ce mor localnicii, tac malc si dau vina pe mediul inconjurator poluat. De fapt, realitatea este alta. Reprezentantul Comisiei Unificate de Control din partea Chisinaului, Ion Leahu, ne-a spus ca autoritatile de la Tiraspol au ascuns, cu cativa ani in urma, in cariera de piatra din Bacioc, 38 de rachete cu focoasa radioactiva pe care nu au reusit sa le vanda. Oficial, nu exista nici o confirmare a acestui fapt, dar exista, in schimb, documente ce confirma ca administratia ilegala de la Tiraspol detinea in 1994 cel putin 38 de rachete Alazani (rachete antigrindina) cu focoasa radioactiva despre soarta carora nu se stie nimic.

RACHETE INGROPATE
In mai 1994, o comisie speciala, condusa de comandantul unitatii militare nr. 4043 a Transnistriei, maiorul Tkacenko I.G., a decis ingroparea rachetelor radioactive. In procesul-verbal semnat de membrii comisiei nu scrie insa unde urmau sa fie ingropate acestea. Se mentioneaza doar ca uniformele a doi soldati (unul dintre ei avand numele Mahinin), care asigurau paza depozitului cu rachete, au fost afectate de radiatii. Comisia a dispus arderea si ingroparea uniformelor si a echipamentului, dar despre soarta celor doi soldati nu stie nimeni nimic.
×
Subiecte în articol: externe cancer