Încă de când s-a rupt de Republica Moldova, Transnistria susţine, oficial, că vrea să fie independentă, însă adevăratul ei scop este să se unească cu Rusia.
În republica de peste Nistru, "sforile" politicii sunt trase de un om de afaceri rus, nimeni altul decât Igor Smirnov. Transnistria, cu cei aproximativ 350.000 de locuitori ai săi, este fieful lui privat, asupra căruia îşi exercită influenţa – exerciţiu relativ uşor, având în vedere că atât oamenii obişnuiţi, cât şi politicienii transnistreni contează pe Rusia în privinţa unui viitor mai bun pentru ei, comentează EUObserver.
Aşa se face că schimbările aduse de Revoluţia de la Chişinău, în special cele legate de aspiraţiile Republicii Moldova la integrarea europeană, nu au ecou şi în regiunea separatistă. "Transnistria a fost întotdeauna sub conducerea Rusiei, iar o astfel de istorie importantă are un impact asupra situaţiei de astăzi (…). Opţiunea rusă este adânc înrădăcinată în sufletele şi minţile oamenilor", a declarat Serghei Şirokov, fostă oficialitate în aşa-numitul "Minister transnistrean de Externe". Şirokov conduce acum o ONG. "Sunt un fiu al Uniunii Sovietice. Chiar dacă aceasta nu a fost democratică, eu îi respect simbolurile. Nu sunt simboluri ale stalinismului, sunt simboluri ale unei ţări care a existat înainte şi după Stalin, aceste simboluri reprezintă viaţa părinţilor şi bunicilor mei", a explicat Şirokov, vorbind în numele transnistrenilor.
Zombi pentru Sheriff
Transnistria a ajuns pe mâinile lui Igor Smirnov încă din 1987, când fostul locotenent sovietic venit din Siberia la Tiraspol, "transformat" apoi în director de fabrică, împingea în anii următori regiunea într-un război, prin care a urmărit să se desprindă de Republica Moldova. Şi-a atins scopul şi a devenit "preşedintele" republicii separatiste de peste Nistru.
Politica lui Smirnov a mers mână-n mână cu afacerile, compania înfiinţată de el, Sheriff, reuşind să controleze în scurt timp aproape toată activitatea economică a Transnistriei, inclusiv reţeaua locală de supermarketuri, televiziunea, internetul şi clubul de fotbal din republica separatistă.
România, Occident pentru Tiraspol
Gregori Volovei, un jurnalist din Tighina (Bender), a subliniat influenţa maşinii de propagandă contra UE. "Presa oficială înfăţişează Transnistria drept un fel de fortăreaţă de protecţie pentru Rusia şi chiar pentru R. Moldova, pentru a nu fi cucerită de România. Când se gândesc la Occident, oamenii se gândesc la România şi la teritoriile UE în expansiune, unde să îşi pună SUA rachetele".
Reprezentanta unei ONG, Victoria Boian, i-a descris pe locuitorii Transnistriei ca pe nişte "zombi", a căror unică dorinţă este "să muncească pentru Sheriff". "Nici măcar nu vor să ştie ce se întâmplă în Republica Moldova", a adăugat Boian.