x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Trecem Prutul fără vize

Trecem Prutul fără vize

de Irina Cristea    |    17 Sep 2009   •   00:00

Românii pot călători fără vize în Republica Moldova începând de azi. Cel puţin aceasta este promisiunea noii puteri de la Chişinău. Preşedintele interimar al republicii, Mihai Ghimpu, a semnat, ieri, un decret de suspendare a unei decizii luate la 8 aprilie de regimul comunist, prin care cetăţenii români nu puteau călători pe teritoriul moldovean decât cu viză, relatează site-ul Unimedia.md.

Conform procedurii standard, decretul trebuie să primească undă verde din partea Curţii Constituţionale, care îl va examina. Următoarea etapă este publicarea în Monitorul Oficial. Abia după aceea prevederile sale devin aplicabile, iar autorităţile de la Chişinău au încredere că termenul de 18 septembrie va putea fi respectat.

Renunţarea la regimul vizelor pentru români a fost una dintre promisiunile electorale făcute de actuala putere din Republica Moldova. România era singurul stat din Uniunea Europeană ai cărui cetăţeni nu aveau acces liber în republică. Impunerea vizelor a fost gândită de fostul preşedinte, Vladimir Voronin, drept o "palmă" dată autorităţilor de la Bucureşti pentru presupusa implicare în protestele anticomuniste de la începutul lunii aprilie. Deşi România a reclamat această situaţie la Comisia Europeană, Bruxelles-ul nu i-a acordat niciun sprijin în rezolvarea situaţiei.

O altă importantă problemă bilaterală ce urmeză să fie rezolvată în cel mai scurt timp este trimiterea unui ambasador al României la Chişinău. Fostul titular al acestui post, Filip Teodorescu, a fost expulzat şi declarat persona non grata, tot pe fondul evenimentelor din aprilie, iar diplomatul Mihnea Constantinescu, propus drept înlocuitor, n-a primit acceptul Chişinăului.

×
Subiecte în articol: externe