x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Trei zile în copac pe timpul furtunii

Trei zile în copac pe timpul furtunii

de Mihaela Matachita    |    06 Noi 2009   •   00:00

Un bărbat în vârstă de 69 de ani nu a putut să se salveze înot când furtuna tropicală Mirinae a produs grave inundaţii în centrul Vietnamului. Văzând cum râul se învolbura şi apa venea ameninţătoare, Phan Cao Chuc a luat-o la fugă şi s-a căţărat într-un copac unde a stat trei nopţi şi două zile.

După mai multe încercări de salvare eşuate, un elicopter militar a ajuns la faţa locului şi un soldat s-a coborât pe un cablu, salvându-l pe bărbat. Dar operaţiunea nu a fost aşa de simplă. Primul cablu s-a rupt şi soldatul a căzut în apă. A reuşit să înoate în siguranţă, dar Chuc se ţinea acum şi mai puternic de copac. Numai după ce un al doilea cablu a fost "tras" şi s-a prins de arbore un alt soldat a putut ajunge la "prizonier".

Dar Chuc, îngrozit că ar putea cădea în apă, a refuzat să plece, a declarat locotenentul Nguyen Duc Vinh, citat de AP. "Mi-a luat 20 de minute ca să-l conving să vină cu mine", a spus militarul.

Chuc a supravieţuit, fixându-se între două crengi şi adăpostindu-se de ploaie sub casca de protecţie pe care o avea ca orice muncitor în construcţii. Chuc lucra pe post de paznic la o centrală electrică aflată în construcţie în provincia Gia Lai. Până să reuşească să-l salveze, militarii i-au trimis biscuiţi, lapte şi un telefon mobil printr-un sistem de scripeţi ancorat de copac. Prin telefon au ţinut legătura cu el, încurajându-l.

Furtuna Mirinae a dus la moartea a 108 oameni şi rănirea altor 66, a distrus peste 27.000 de locuinţe şi a devastat aproximativ 30.000 de hectare de culturi, pagubele fiind estimate la cel puţin 115 milioane de dolari, potrivit autorităţilor.

×
Subiecte în articol: externe