Compania Trinity Mirror, publisherul titlurilor Sunday Mirror, Daily Mirror, Daily Record, Sunday Mail si People, risca sa fie data in judecata, fiind acuzata ca ar fi interceptat ilegal telefoanele unor celebritati, potrivit unui articol din The Sunday Times, citat de The Telegraph.
Titlul News International a scris ca Mark Lewis, avocatul care reprezinta in instanta zeci de reclamanti care au dat in judecata News of the World, a confirmat ca Trinity Mirror va fi, de asemenea, actionat in judecata.
"Exista trei sau patru cazuri pe care le vom demara in urmatoarele saptamani", a declarat Lewis pentru The Sunday Times.
"Procesul ar putea forta Trinity Mirror sa scoata la iveala documente relationate cu articole despre personalitati proeminente care suspecteaza ca telefoanele le-ar fi fost interceptate. Trinity Mirror a demarat deja o ancheta interna privind acuzatiile unor fosti reporteri potrivit carora atat Sunday Mirror, cat si Daily Mirror, ar fi interceptat telefoanele unor celebritati si ale agentilor lor", se arata in articolul din The Sunday Times.
"Orice actiune in instanta ar putea pune presune pe Piers Morgan, care a fost editor la Mirror intre 1995 si 2004 si acum lucreaza la CNN. Morgan a negat cu vehementa ca ar fi publicat articole bazate pe informatii obtinute prin interceptari telefonice, dar i s-au pus in fata alte interviuri si articole care sugereaza ca ar fi fost la curent cu aceste practici", se mai arata in acelasi material.
Ziarul mai scrie ca la sfarsitul saptamanii trecute a fost confirmat faptul ca ancheta politiei in cazul interceptarilor telefonice s-a extins. In prezent, politia analizeaza posibilitatea ca unele personalitati publice sa fi fost tintele unor "atacuri" digitale, care presupuneau instalarea unui sofware in computerele lor pentru a putea fi monitorizate.
"Jonathan Rees, un detectiv privat, apare si el in acheta. News of the World era unul dintre clientii sai, dar el lucra si pentru Sunday si Daily Mirror", mai scrie The Sunday Times.
"Numarul cauzelor civile impotriva News International, publisherul titlului News of the World, care a fost inchis, The Times si The Sunday Times, ar putea creste accelerat, in conditiile in care din ce in ce mai multe persoane sunt anuntate de politie ca numerele lor de telefon au fost identificate in documetele care ii apartineau lui Glenn Mulcaire, un alt detectiv privat", se mai arata in The Sunday Times.
Ziarul mai scrie ca, de fapt, Curtea Suprema a decis ca Mulcaire ar trebui sa dezvaluie numele jurnalistilor care l-au pus sa intercepteze telefoane. Este posibil ca el sa conteste decizia in instanta si ar putea invoca posibile brese legislative in decizia instantei prin prisma reglementarilor privind drepturile omului, motivate de faptul ca nu trebuiau divulgate detalii privind punerea sa sub acuzare sau din proces.
Potrivit politiei britanice, News of the World ar fi interceptat convorbirile a circa 4.000 de oameni, intre care familiile unor adolescenti asasinati. Aceste dezvaluiri au ridicat intreaga clasa politica din Marea Britanie impotriva lui Rupert Murdoch.
Inchiderea publicatiei News of the World, cu o istorie de 168 de ani, in care a reusit sa ajunga printre cele mai populare titluri din Marea Britanie, nu a pus insa capat scandalului interceptarilor telefonice ilegale.
Cazul interceptarilor, care dateaza de la inceputul anilor 2000, a fost deja marcat de arestarea mai multor jurnalisti, retinerea unui corespondent la Casa Regala si a unui detectiv privat, si de mai multe demisii, intre care cea a lui Andy Coulson, directorul de comunicare al lui David Cameron, care a fost editor la NOTW. In ultimele saptamani, politia britanica a operat mai multe arestari, printre acestea numarandu-se Coulson, dar si Rebekah Brooks, fosta directoare a News International - divizia britanica a News Corp. - si fost redactor-sef al NOTW, insa cei mai multi au fost eliberati pe cautiune.
Se stie ca telefoanele a sute, chiar mii de personalitati - membri ai familiei regale, politicieni, vedete de cinema si sportive - au fost ascultate de jurnalisti.
Magnatul american Rupert Murdoch, in varsta de 80 de ani, a negat ca ar fi responsabilul ultim pentru interceptarile efectuate de cotidianul News of the World, care face parte din trustul sau, cu ocazia audierii sale in Comisia pentru Media din Parlamentul britanic.