x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Trolii ruși atacă pe rețelele de socializare 

Trolii ruși atacă pe rețelele de socializare 

de Şerban Mihăilă    |    03 Mai 2022   •   07:15
Trolii ruși atacă pe rețelele de socializare 

În încercarea de a recâștiga terenul pierdut în spațiul public după declanșarea invaziei din Ucraina, Moscova a deschis un front invizibil de luptă: trolingul pe rețelele de socializare. Derulată online, această operațiune a Rusiei devine tot mai descentralizată și dobândește „o tracțiune incredibilă” pe „TikTok”, prin dezinformări menite să arunce îndoiala asupra unor evenimente din Ucraina, avertizează un expert american în mediul virtual. Conturile, care par autentice, au sute de mii de urmăritori. 

Darren Linvill, profesor la Universitatea Clemson din Carolina de Sud, care studiază încă din 2017 operațiunile fermei de troli a Agenției ruse de Cercetare a Internetului (IRA), controlată de Kremlin, susține că aceasta reușește să creeze acum postări ce dau impresia de veridicitate.

Linvill a identificat partajarea de postări și conturi false - care amplifică dezinformarea prin crearea de legături între platforme precum „Instagram”, „TikTok” și „Telegram” - ca fiind o tactică actuală a IRA. Cercetătorul american în domeniul rețelelor sociale, citat de publicația „The Guardian”, susține că IRA operează în momentul de față în diferite locații.

Armata invizibilă a Kremlinului s-a pus în mișcare

Concomitent, executivul de la Londra a anunțat că o fostă fabrică din Sankt Petersburg a devenit noua bază pentru operațiunile de troling ale rușilor, de unde „soldații cibernetici țintesc fără milă politicieni și audiențe din mai multe țări, inclusiv Marea Britanie, Africa de Sud și India”.

Ministerul britanic al Afacerilor Externe a citat o cercetare finanțată de guvern, încă nepublicată, care susține că personal plătit din Rusia „utilizează «Telegram» pentru a recruta și coordona în mod activ noi susținători, ce apoi vizează profilurile de pe rețelele sociale ale criticilor Kremlinului, trimițându-le spam cu comentarii pro-Putin și pro-război”.

Potrivit autorităților de la Londra, printre ținte s-au numărat conturile de socializare ale premierului Boris Johnson, precum și cele ale unor trupe și muzicieni, printre care „Daft Punk”, „Tiësto” și David Guetta. 

Cercetarea finanțată de guvern mai arată că operațiunea rușilor caută și „conținut organic”, postat de utilizatori autentici, în concordanță cu mesajele Moscovei, acționând apoi pentru amplificarea acestor postări.

„Altfel spus, în condițiile în care conținutul postat nu este prea agresiv, este puțin probabil ca acești utilizatori să fie dați afară de pe platformele sociale!”, a declarat un oficial britanic, citat de „The Guardian”.

„Nu putem permite Kremlinului și fermelor sale dubioase de troli să ne invadeze spațiile online cu minciunile lor despre războiul ilegal al lui Putin. Guvernul britanic a alertat partenerii internaționali și va continua să colaboreze îndeaproape cu aliații și cu platformele media pentru a submina operațiunile de informare rusești!”, a spus, la rândul ei, Liz Truss, șefa diplomației britanice. 

Manipulare pe toată linia 

Darren Linvill susține că trolii care folosesc comentarii sub conturi legitime fac parte dintr-o  strategie obișnuită de dezinformare. „Nu este o tactică nouă: «IRA» are o lungă istorie de a profita de vocile legitime”, afirmă Linvill

Avantajul unui trol care postează comentarii sub un cont cu un număr mare de cititori este că „soldatul cibernetic” nu are nevoie să aibă, la rândul lui, mulți urmăritori pentru a fi văzut.

Cercetătorul american mai precizează că IRA a postat aproape întotdeauna în limba rusă, obiectivul său principal părând să fie influențarea opiniei publice rusești. Cercetarea finanțată de guvernul britanic sugerează însă că, în momentul de față, operațiunea Moscovei a fost „concepută pentru a manipula opinia publică internațională”, în favoarea campaniei sale militare din Ucraina, scrie „The Guardian”. 

Efecte devastatoare

„TikTok” și „Twitter” au închis în ultimele luni zeci de conturi despre care Linvill crede că ar putea avea legătură cu IRA. Conform cercetătorului american, impactul „TikTok” a fost surprinzător, unele conturi de pe această platformă având sute de mii de urmăritori. „Au fost foarte, foarte eficiente. Au avut o tracțiune incredibilă în spațiul naționalist rusesc!”, spune el.

„Twitter” a anunțat că evaluează în mod proactiv „comportamentul neautentic” și, de la începutul războiului din Ucraina, a eliminat peste 100.000 de conturi pentru încălcări ale politicii sale de manipulare a platformei și de spam. Tot „Twitter” a etichetat sau a eliminat 50.000 de părți de conținut. „Meta”, care operează „Facebook” și „Instagram”, și-a luat, de asemenea, propriile măsuri de protecție.

Linvill consideră că strategia IRA nu este aceea de a determina oamenii să creadă ceva nou, ci mai degrabă de a semăna îndoieli și de a provoca neîncredere în sursele de informații care sunt de obicei considerate legitime, în special cu scopul de a descuraja opoziția internă față de președintele rus. „Dacă nu crezi în nimic, nu vei lupta pentru nimic și este mai probabil să fii de acord cu Putin!”, susține el. 

Trolii se alătură hackerilor lui Putin 

În afara contingentelor de troli aflate în slujba Kremlinului, președintele Vladimir Putin folosește în confruntarea din spațiul virtual temuta sa armată de hackeri. 

De altfel, încă dinaintea începerii invaziei propriu-zise, Rusia a deschis un front invizibil al războiului – furtul de date personale ale liderilor ucraineni, în vederea anihilării lor ulterioare, precum și distrugerea sistemelor informatice ale agențiilor guvernamentale din Ucraina. 

Acțiunile actuale ale piraților cibernetici ruși, precum și sustragerea de date de dinainte de război au înarmat, probabil, Rusia cu detalii importante despre o mare parte din populația Ucrainei, susțin analiști occidentali în domeniul securității cibernetice și al informațiilor militare, citați de AP. 

Este vorba despre date folosite de ruși pentru identificarea și localizarea ucrainenilor ale căror profile corespund celor ale unor lideri capabili să se opună ocupației, dar și pentru organizarea unor eventuale referendumuri separatiste, mai ales dacă Rusia reușește să preia controlul asupra unei părți mai mari din estul Ucrainei.

Serhii Demediuk, secretar adjunct al Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare al Ucrainei, afirma recent că atacurile cibernetice rusești de la jumătatea lunii ianuarie și de la începutul invaziei, la sfârșitul lui februarie, au urmărit, în principal, „distrugerea sistemelor informatice ale agențiilor guvernamentale și ale infrastructurii critice” și au inclus furtul de date.

Cercetătorii de securitate de la firme de securitate cibernetică care lucrează cu Ucraina au declarat că rețelele au fost compromise cu câteva luni mai devreme, ceea ce a permis un timp suficient pentru furtul pe ascuns, deoarece colectarea de date prin piraterie este o muncă îndelungată.

O unitate a agenției ruse de informații FSB, pe care cercetătorii au numit-o „Armageddon”, face acest lucru de ani de zile din Crimeea, pe care Rusia a invadat-o în 2014. Potrivit Kievului, aceasta ar fi încercat să infecteze peste 1.500 de sisteme informatice ale guvernului ucrainean.

Nu sunt iertați nici aliații 

Concomitent, Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova (SIS) a denunţat, la sfârșitul săptămânii trecute, un atac cibernetic din afara ţării asupra unor pagini ale instituţiilor oficiale, pe care l-a atribuit grupului prorus „KILLNET”. Acesta este specializat în atacuri de tip DDoS asupra statelor care susţin Ucraina, se arată într-un comunicat, citat de Radio Chişinău.

„Atacurile de tip DDoS („Distributed Denial of Service”) au drept scop ţintirea paginilor web prin transmiterea unui număr mare de cereri de conexiune sau a unui volum mare de date, suprasolicitând resursele de procesare ale echipamentelor şi provocând indisponibilizarea paginilor web”, precizează comunicatul SIS.

„Atacurile au fost efectuate din afara Republicii Moldova, de pe echipamente şi reţele compromise, prin exploatarea unor vulnerabilităţi de securitate şi înrolarea acestora în reţelele botnet”, adaugă comunicatul.

„KILLNET” a efectuat atacuri similare şi asupra altor pagini web ale unor autorităţi din ţări UE, precum şi asupra infrastructurii web a NATO, iar zilele trecute au fost afectate pagini web ale entităţilor publice din România, notează Radio Chişinău.

 

Nu putem permite Kremlinului și fermelor sale dubioase de troli să ne invadeze spațiile online cu minciunile lor despre războiul ilegal al lui Putin”.

Liz Truss, șefa diplomației britanice

Soldații cibernetici țintesc fără milă politicieni și audiențe din mai multe țări, inclusiv Marea Britanie, Africa de Sud și India”.

Guvernul de la Londra

×
Subiecte în articol: Ucraina