x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Trump îi reproşează lui Obama că nu a vândut Turciei rachete Patriot

Trump îi reproşează lui Obama că nu a vândut Turciei rachete Patriot

03 Dec 2019   •   21:10
Trump îi reproşează lui Obama că nu a vândut Turciei rachete Patriot

Preşedintele american, Donald Trump, a declarat marţi, la summitul NATO, că analizează posibilitatea impunerii unor sancţiuni împotriva Turciei, în urma achiziţionării de rachete ruseşti S-400, reproşându-i totodată predecesorului său Barack Obama că nu i-a vândut Ankarei rachete americane Patriot, transmite Reuters.

„O examinăm acum şi vorbim despre aceasta acum”, a spus liderul de la Casa Albă, răspunzând la o conferinţă de presă comună cu omologul său francez, Emmanuel Macron, unei întrebări despre posibile sancţiuni împotriva Turciei.

„Aşa cum ştiţi, Turcia a dorit să cumpere sistemele noastre Patriot, dar administraţia Obama nu a fost de acord şi a acceptat abia după ce ei erau pregătiţi să cumpere un alt sistem”, a adăugat Trump.

La rândul său, Emmanuel Macron s-a arătat nedumerit că o ţară membră a NATO poate să cumpere rachete antiaeriene ruseşti, el susţinând că acest lucru este „imposibil din punct de vedere tehnic”.

Înaintea acestei conferinţe de presă, Donald Trump a lăudat relaţia pe care o are cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, în pofida tensiunilor dintre Washington şi Ankara. „Îmi place Turcia şi mă înţeleg foarte bine cu preşedintele” Erdogan, a spus el, adăugând că Turcia „nu putea ajuta mai mult” decât a făcut-o atunci când americanii au survolat teritoriul turc pentru a-l ucide pe liderul grupării Statul Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi.

Turcia, ţară membră a NATO, a achiziţionat rachete S-400, decizie care a provocat tensiuni cu SUA, întrucât Washingtonul consideră că aceste sisteme sunt incompatibile cu cele ale NATO şi că, în procesul de instrucţie desfăşurat de specialiştii ruşi în Turcia, aceştia ar putea afla secrete tehnologice ale avionului american F-35. Prin urmare, SUA au oprit livrările acestui aparat către Turcia şi au exclus această ţară din programul său de producţie.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: trump obama patriot