Confruntat cu blocarea în Justiție a ordinului său executiv în privința imigrației și cu efectele testului balistic nord-coreean , noul lider de la Casa Albă primește o altă lovitură, de unde se aștepta mai puțin. Michael Flynn, consilierul pe probleme de securitate națională al președintelui american și unul dintre cei mai loiali colaboratori ai lui Donald Trump, este pe punctul de a târî administrația de la Washington într-un scandal de proporții.
În luna decembrie a anului trecut, cu doar câteva săptămâni înaintea instalării oficiale a administrației Trump, Flynn ar fi discutat cu ambasadorul Rusiei în SUA, Serghei Kislyak, despre sancțiunile impuse Moscovei de către președintele încă în exercițiu la vremea respectivă, Barack Obama, în pofida faptului că legislația americană interzice o conversație cu asemenea implicații politice externe, între un cetățean privat și un diplomat străin direct interesat de un astfel de subiect. Inițial, atât Michael Flynn, cât și vicepreședintele SUA, Mike Pence, au dezmințit această informație preluată de presa americană, actualul consilier pe probleme de securitate națională al lui Trump respingând categoric că ar fi discutat cu Kislyak despre sancțiunile impuse Moscovei de către administrația Obama, după intervenția militară din Ucraina și presupusul atac cibernetic comandat de Kremlin asupra Partidului Democrat. El a recunoscut, însă, că a vorbit la telefon cu Kislyak, în luna decembrie, în câteva rânduri. La sfârșitul săptămânii trecute, citând mărturiile a nouă foste și actuale oficialități ale administrației de la Washington, publicația „The Washington Post” a anunțat că, în pofida dezmințirilor date de membrii echipei Trump, Michael Flynn a discutat cu ambasadorul rus, în luna decembrie, despre sancțiunile americane. Imediat după dezvăluirile făcute de cotidianul american, consilierul prezidențial a dat înapoi și, prin vocea unui purtător de cuvânt, a afirmat că, deși nu-și amintește clar, este posibil să fi menționat subiectul sancțiunilor în timpul convorbirilor cu emisarul Rusiei, scrie BBC. „Generalul Flynn a susținut până acum că nu a avut o discuție pe tema sancțiunilor cu ambasadorul rus. Cred că, în momentul de față, el spune că nu-și mai amintește dacă a vorbit acest lucru sau nu”, a declarat republicanul Chris Christie, guvernator de New Jersey, pentru CNN. Christie a fost șeful echipei de tranziție a lui Trump, în perioada în care Flynn a vorbit cu Kislyak. „În consecință, trebuie ca Flynn să lămurească acest lucru cu președintele și vicepreședintele, astfel încât Casa Albă să știe ce s-a întâmplat în realitate”, a adăugat el.
Casa Albă în mare încurcătură
Președintele Donald Trump le-a spus apropiaților că este pus în încurcătură de situația provocată de Flynn, dar nu s-a hotărât încă dacă îi va cere consilierului său să demisioneze, scrie agenția AP, citând o sursă anonimă din anturajul șefului Casei Albe. În timpul campaniei electorale, Michael Flynn a dovedit o loialitate extremă față de Trump, însă este privit cu scepticism de anumite cercuri de securitate națională din administrație , din cauza legăturilor sale cu Rusia. Prezent, duminică, în câteva emisiuni de știri, principalul consilier politic al președintelui Trump, Stephen Miller, a refuzat să comenteze subiectul „Flynn”, deși ar fi avut ocazia să-și susțină colegul de la Casa Albă. Concomitent, alte oficialități de la Washington au evitat să răspundă atunci când au fost întrebate dacă Trump îl mai susține pe Flynn. Tăcerea tuturor sugerează incertitudinea care planează acum asupra viitorului lui Michael Flynn la Casa Albă.
„Trebuie ca Flynn să clarifice situația rapid cu președintele și vicepreședintele” Chris Christie, guvernator de New Jersey