x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Trump: „Toate opțiunile sunt pe masă”

Trump: „Toate opțiunile sunt pe masă”

de Şerban Mihăilă    |    30 Aug 2017   •   21:00

Președintele american, Donald Trump, a avertizat din nou Coreea de Nord, afirmând, ieri, că „toate opțiunile sunt pe masă”, după ce Phenianul a lansat o rachetă balistică deasupra Japoniei, informează AFP și Reuters.

Lumea a primit foarte clar ultimul mesaj al Coreei de Nord: acest regim și-a arătat disprețul față de vecinii săi, față de toți membrii Națiunilor Unite și față de normele minimale ale unui comportament internațional acceptabil”, a spus Donald Trump, într-un comunicat difuzat de Casa Albă. „Amenințările și acțiunile de destabilizare nu fac decât să amplifice izolarea regimului nord-coreean în regiune și în rândul tuturor națiunilor din lume. Toate opțiunile sunt pe masă”, a declarat Trump. Rachetă nord-coreeană, care s-a prăbușit în mare după ce a survolat Japonia, marchează un moment de vârf al crizei din Peninsula Coreeană. La scurt timp după incident, Donald Trump a avut o convorbire cu premierul nipon, Shinzo Abe, și cei doi lideri au convenit să „accentueze presiunea” asupra Coreei de Nord, a precizat un purtător de cuvânt al Casei Albe. Președintele american a avertizat de mai multe ori că ar putea folosi forța militară împotriva Coreei de Nord, dacă aceasta nu va pune capăt programelor sale balistic și nuclear. Până acum, SUA s-au mulțumit, însă, să desfășoare manevre militare comune cu Seulul. Consiliul de Securitate al ONU urma să se reunească din nou într-o sesiune de urgență, ieri, la cererea SUA și Japoniei.  ONU adoptase recent, în unanimitate, o rezoluție care consolidează sancțiunile impuse deja Coreei de Nord.  Dacă rezoluția este respectată, aceasta ar urma să lase Phenianul fără venituri anuale aproximate la un miliard de dolari.

Experți militari internaționali se referă la riscul crescut al unei conflagrații regionale, în cazul unei acțiuni militare împotriva Phenianului.

×