x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Trupele UE au atacat bazele de la ţărm ale piraţilor somalezi

Trupele UE au atacat bazele de la ţărm ale piraţilor somalezi

15 Mai 2012   •   13:32
Trupele UE au atacat bazele de la ţărm ale piraţilor somalezi

Fortele navale ale Uniunii Europene au efectuat, noaptea trecuta, primul raid asupra bazelor de la tarm ale piratilor somalezi, anuntand ca au distrus mai multe nave pe care acestia le foloseau la atacurile asupra vaselor comerciale care trec prin Oceanul Indian, informeaza BBC.

Trupele UE a fost transportate cu elicopterul catre baza piratilor, situata in apropierea portului Haradhere. Acesta este primul atac asupra unei baze a piratilor somalezi, astfel de actiuni fiind evitate, pana in prezent, de teama ca atacurile sa nu duca la executarea ostaticilor pe care somalezii ii tin captivi.

Se estimeaza ca aproximativ 300 de marinari de pe 17 nave sunt tinuti ostatici de piratii somalezi.

Potrivit trupelor UE, niciun somalez nu a fost ranit in timpul actiunii, scopul misiunii fiind doar acela de a distruge navele pe care acestia le folosesc.

Fortele multinationale au folosit mai multe elicoptere si doua nave de razboi pentru a distruge cinci dintre ambarcatiunile rapide ale piratilor.

Operatiunea s-a desfasurat cu permisiunea guvernului de tranzitie somalez, dupa o ampla misiune de spionaj.

Deceniile de razboi civil din Somalia au lasat statul african fara o conducere stabila, ceea ce face ca fenomenul pirateriei sa fie unul scapat de sub control. Guvernul de tranzitie controleaza capitala Mogadishu, insa militantii al-Shabab sunt stapani pe mai multe regiuni din sudul si centrul tarii.

×
Subiecte în articol: pirati somalezi atac pirati somalezi