x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tulpinile britanice și braziliane ale coronavirusul, prezente în apele uzate din Perugia și Abruzzo

Tulpinile britanice și braziliane ale coronavirusul, prezente în apele uzate din Perugia și Abruzzo

25 Feb 2021   •   22:38
Tulpinile britanice și braziliane ale coronavirusul, prezente în apele uzate din Perugia și Abruzzo

Tulpinile britanice și braziliane ale coronavirusul sunt prezente în apele uzate din Perugia și Abruzzo, arată o cercetare a Institutului Superior de Sănătate.

Variante ale virusului britanic și brazilian SARS-CoV-2 au fost identificate pentru prima dată în apele uzate italiene, scrie ANSA.

Cercetarea, prima despre noile tulpini în apa uzată urbană din Italia și printre primele din lume, a fost realizată de un grup de lucru de la Institutul Superior de Sănătate (Iss).

Rezultatele studiului demonstrează că apele uzate pot fi un instrument util pentru evaluarea transmiterii variantelor SARS-CoV-2 în centrele urbane.

Mutații tipice ale variantelor braziliene și engleze ale virusului Sars-CoV2 au fost găsite în apele uzate colectate în Perugia în perioada 5-8 februarie, iar mutații tipice ale tulpinei spaniole în probele colectate din instalațiile de purificare din Guardiagrele, Abruzzo, în perioada 21-26 ianuarie a.c.

Cercetătorii ISS au explicat că pentru a permite un screening rapid, practic și simplu al tulpinilor care circulă, a fost dezvoltată o metodă. Aceasta prevede amplificarea și secvențierea unei părți a genei S care conține mutațiile. Metoda, testată inițial pe probe clinice (teste nazofaringiene), a fost ulterior aplicată analizei apelor uzate colectate în canalizare, înainte de purificare. Astfel a fost identificată prezența mutațiilor caracteristice ale variantelor britanice și braziliene în unele zone ale Italiei în care erau pacienți cu Covid-19.

„Rezultatele noastre confirmă potențialul epidemiologic bazat pe apele uzate, nu numai pentru studiul tendințelor epidemice, ci și pentru a explora variabilitatea genetică a virusului”, a spus Luca Lucentini, directorul Departamentului pentru Calitatea și Sănătatea Apelor.

„Perspectivele sunt promițătoare, mai ales dacă monitorizarea apelor uzate se aplică în diferite țări europene, chiar dacă deocamdată nu pentru căutarea tulpinilor”, a adăugat Lucia Bonadonna, directorul Departamentului de Mediu și Sănătate al ISS.

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: coronavirus