x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Turcia amenință iar UE cu anularea controlului afluxului de migranți

Turcia amenință iar UE cu anularea controlului afluxului de migranți

03 Noi 2016   •   18:47
Turcia amenință iar UE cu anularea controlului afluxului de migranți

Turcia va anula înţelegerea cu Uniunea Europeană pentru controlul afluxului de migranţi şi refugiaţi dacă autorităţile de la Bruxelles nu garantează că până la sfârşitul anului cetăţenii turci vor putea călători fără viză în ţările membre UE, a afirmat ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu, pentru publicaţia Neue Zürcher Zeitung, citată de MIA. 

Afirmaţia făcută de demnitarul turc vine ca răspuns la o declaraţie a vicepreşedintelui Parlamentului European Alexander Graf Lambsdorff, care a afirmat ieri că un acord cu Turcia în privinţa vizelor nu va fi încheiat nici măcar în 2017 din cauza îngrijorării europenilor cu privire la epurările la scară largă efectuate de guvernul turc după tentativa de puci eşuată la 15 iulie. 

Guvernul de la Ankara s-a angajat la începutul anului să reaccepte migranţi sau refugiaţi expulzaţi de ţările europene în schimbul a 3 miliarde de euro, fonduri pentru programe de dezvoltare, şi posibilitatea ca cetăţenii turci să călătorească fără vize în UE. 

Însă, pentru că UE a amânat data ridicării vizelor pentru cetăţenii turci din cauza legislaţiei stricte împotriva terorismului şi acuzaţii cu privire la nerespectarea drepturilor omului de către autorităţile din Turcia, Cavusoglu a declarat că guvernul turc îşi pierde răbdarea. 

Oficialul a apărat legislaţia de combatere a terorismului şi prelungirea stării de urgenţă în Turcia şi a comparat politica Ankarei cu situaţia din Franţa după seria de atentate teroriste din 2015 şi 2016. 

"Dacă unele ţări europene îşi intensifică legislaţia de combatere a terorismului şi îi cer Turciei să o relaxeze pe a sa, oamenii vor înţelege că nu mai combatem terorismul cu aceeaşi intensitate", a precizat Cavusoglu, adăugând că ţara sa luptă împotriva organizaţiei jihadiste Statul Islamic, împotriva organizaţiilor kurde şi împotriva celor care au pus la cale lovitura de stat. 

În timp ce Turcia negociază cu UE ridicarea vizelor pentru cetăţenii săi, armata sa se află în mijlocul unei operaţiuni terestre în nordul Siriei, unde luptă împotriva grupării SI împreună cu grupări rebele, în timp ce încearcă să reducă influenţa grupărilor paramilitare kurde. 

O zonă sigură garantată de Turcia în nordul Siriei ar trebuie să le ofere încredere refugiaţilor să se întoarcă, a spus Cavusoglu subliniind că aproximativ 5.000 de sirieni s-au întors la Jarablus după ce a fost eliberat. 

"Alte state îşi doresc ca refugiaţii să nu ajungă să le ceară găzduire. Dacă refugiaţii au la dispoziţie o zonă de siguranţă, Europa ar răsufla uşurată," a mai spus ministrul de externe turc. AGERPRES

×