O lege intrată în vigoare luni în Turcia interzice vânzarea băuturilor alcoolice după ora 22:00, precum şi în locuri aflate la o distanţă mai mică de o sută de metri de o şcoală sau de o moschee, informează agerpres.ro.
Controversata lege a fost aprobată de Parlament în luna mai şi a fost semnată în iunie de preşedintele turc, Abdullah Gül, după o serie de speculaţii privind o posibilă respingere a ei, în contextul în care legea nu face decât să exacerbeze înfruntarea dintre Guvern, de orientare islamică, şi opoziţia laică.
Efectul imediat este interzicerea vânzării băuturilor alcoolice între orele 22:00 şi 06:00, regulă foarte criticată de numeroşi patroni de mici magazine de cartier, care înregistrează cele mai mari vânzări în orele nocturne.
Preşedintele Confederaţiei meşteşugarilor şi comercianţilor turci, Bendevi Palandoken, a estimat într-o declaraţie acordată ziarului 'Hurriyet Daily News' că aproximativ 200.000 de negustori vor fi afectaţi de lege şi îşi vor pierde veniturile.
Probabil că mulţi vor încălca legea şi vor vinde şi noaptea, însă, în plus, cu toţii sunt expuşi unor false denunţuri din partea unor vecini care doresc să se desfiinţeze magazinele de băuturi alcoolice din cartierele lor, a mai spus acesta.
Legea se referă numai la magazine, nu la baruri şi restaurante, însă băuturile servite în aceste localuri nu se vor putea consuma pe stradă, în parcuri sau pe plajă.
Mai extinsă este aria de aplicare a celei de-a doua prevederi, care interzice vânzarea băuturilor alcoolice la mai puţin de o sută de metri distanţă de o şcoală sau de o moschee, de biserici şi sinagogi.
În centrul oraşului Istanbul, o mare parte dintre punctele de vânzare ar putea fi afectate, însă încă nu este clar dacă regula se va aplica numai la deschiderea de noi magazine şi dacă se va permite prezenţa barurilor în apropiere de locurile de cult.
În plus, nu va fi permisă publicitatea pentru băuturile alcoolice, nici apariţia băuturilor alcoolice în filme ori seriale de televiziune, iar toate anunţurile care fac referire la o marcă vor trebui să dispară.
De când era în dezbatere, legea a alimentat nemulţumirea unor mari sectoare laice din Turcia, obişnuite cu o bere noaptea şi care definesc rachiul 'raki' drept băutură tradiţională pentru orice petrecere sau nuntă.
Faţă de acest obicei din Turcia, Partidul Justiţie şi Dezvoltare (AKP), la putere din 2002, doreşte să forţeze societatea să se comporte conform unei viziuni stricte a islamului, spun criticii. Totuşi, Guvernul dă asigurări că această măsură are ca scop sănătatea publică şi protejarea tinerilor.