Autorităţile turce au emis marţi un mandat de arestare în cazul predicatorului Fethullah Gulen, exilat în SUA, în cadrul anchetei privind asasinarea în 2007 a celebrului jurnalist de origine armeană Hrant Dink, au relatat media, citate de AFP.
Este prima dată când Ankara evocă oficial o legătură între asasinat, care a zguduit Turcia, şi mişcarea lui Gulen. Clericul, fost aliat al preşedintelui turc, este desemnat de către Recep Tayyip Erdogan drept creierul tentativei de puci din iulie 2016.
Parchetul din Istanbul a cerut arestarea lui Gulen, precum şi a altor cinci persoane, inclusiv fostul procuror Zekeriya Oz, considerat în Turcia ca fiind ''gulenist'', potrivit agenţiei Anadolu, care nu precizează totuşi motivele care au determinat parchetul să ia această decizie, nici elementele pe care se bazează.
Hrant Dink a fost ucis cu două gloanţe, în plină stradă, în faţa sediului ziarului Agos, pe care îl conducea, pe 19 ianuarie 2007. Fotografia cu corpul său neînsufleţit, acoperit cu o pânză, a marcat spiritele în Turcia.
Cel care a tras, Ogun Samast, pe atunci în vârstă de 17 ani, şi-a recunoscut fapta şi a fost condamnat la aproape 23 de ani de închisoare în 2011, dar identitatea eventualilor săi comanditari face în continuare obiectul unei polemici puternice.
Hrant Dink a devenit cunoscut înfiinţând Agos, un ziar în limbile turcă şi armeană, ce aborda subiecte până atunci considerate tabu. El era detestat de către naţionaliştii turci pentru că a calificat drept ''genocid'' masacrele în rândul armenilor din Imperiul Otoman în timpul primului război mondial. Ankara refuză categoric să recunoască orice genocid. AGERPRES/