Ucrainenii merg duminică la urne în cadrul primului tur al alegerilor prezidenţiale care se anunţă unul imprevizibil, cu un actor de comedie fără experienţă politică în fruntea sondajelor şi cu provocări colosale pentru o ţară în război şi afectată de dificultăţi economice grave, relatează AFP.
În primul tur al alegerilor prezidenţiale de duminică din Ucraina se vor confrunta 39 de candidaţi, dintre care favoriţii în sondaje sunt: actorul de comedie Volodimir Zelenski, care deţine 25% din intenţiile de vot şi care îi devansează pe ceilalţi doi favoriţi, actualul şef de stat Petro Poroşenko şi fostul premier Iulia Timoşenko.
Zelenski a fost deja ''preşedinte'',... în seria de televiziune ''Slujitorul poporului'', unde joacă rolul unui profesor de istorie ajuns subit în fruntea statului.
În vârstă de 41 de ani, Zelenski s-a impus ca favorit în sondaje. La fiecare sondaj, el îi devansează cu puţin pe adversarii săi într-un context de nemulţumire a ucrainenilor în legătură cu elitele lor, considerate corupte şi ineficiente.
Partizanii săi văd în el un balon de oxigen pentru politica ucraineană, în timp de detractorii săi denunţă un program confuz şi o lipsă de experienţă periculoase pentru o ţară aflată în război.
Iulia Timoşenko (58 de ani) este o figură neobosită a politicii ucrainene de aproape 20 de ani. Ea s-a ilustrat mai ales în timpul Revoluţiei Portocalii din 2004, care i-a propulsat pentru prima dată pe prooccidentali la putere la Kiev. Şefă de guvern în 2005, apoi din 2007 până în 2010, dna Timoşenko a pierdut în cele din urmă alegerile prezidenţiale în acelaşi an, câştigate de Viktor Ianukovici, destituit patru ani mai târziu după o revoltă populară prooccidentală la Kiev.
Susţinătorii săi îi laudă fermitatea şi experienţa, iar detractorii săi denunţă discursul ei populist şi o acuză că are legături secrete cu Kremlinul.
Petro Poroşenko (53 de ani), un bogat om de afaceri care a făcut avere din produse de cofetărie, a fost ales preşedinte în 2014 după ce predecesorul său a fugit în Rusia. El promitea atunci că va combate corupţia omniprezentă şi că va pune capăt rapid conflictului armat care tocmai izbucnise în estul ţării.
Cinci ani mai târziu, detractorii săi au denunţat eşecul promisiunilor sale, cu toate că poate să se laude că a întărit legăturile Ucrainei cu occidentalii. Dar ţara sa rămâne pradă unui război care a făcut aproape 13.000 de morţi.
AGERPRES