x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ucraina cere Canadei să nu livreze Rusiei o turbină de gaz

Ucraina cere Canadei să nu livreze Rusiei o turbină de gaz

08 Iul 2022   •   11:15
Ucraina cere Canadei să nu livreze Rusiei o turbină de gaz
Sursa foto: wikipedia

Ucraina se opune ca o turbină reparată în Canada să fie livrată companiei rusești Gazprom, controlată de stat, deoarece această măsură ar contraveni sancțiunilor impuse Rusiei, a declarat o sursă din cadrul Ministerului ucrainean al Energiei pentru Reuters.

 

Gazprom a redus luna trecută capacitatea de transport de pe gazoductul Nord Stream 1 la doar 40% din nivelurile obișnuite, invocând returnarea cu întârziere a echipamentelor aflate în service de către compania germană Siemens Energy în Canada.

„Sancțiunile interzic transferul oricărui echipament legat de gaz. Dacă, Doamne ferește, această decizie va fi aprobată, vom face apel, fără îndoială, la colegii noștri europeni că abordarea lor trebuie reevaluată. Pentru că, dacă țările nu respectă deciziile pe care le-au convenit cu privire la sancțiuni, cum putem vorbi despre solidaritate?", a declarat sursa din Ministerul Energiei.

Autoritățile din Canada și Germania nu au comentat pe marginea subiectului.

O sursă de rang înalt din Ministerul Energiei a declarat pentru Reuters că Ucraina deținea informații potrivit cărora Canada se pregătește să predea turbina.

Decizia de a returna turbina a fost deja luată, a declarat o sursă familiarizată cu această problemă, adăugând că atât Canada, cât și Germania, nu doresc ca turbina să fie o scuză pentru ca Rusia să întrerupă livrările de gaze care trec prin conducta Nord Stream 1.

Ministrul ucrainean al Energiei, German Galushchenko, a făcut presiuni în iunie pe lângă Canada pentru a nu returna turbina gigantului rus al gazelor naturale, potrivit unei scrisori consultate de Reuters.

Ministrul a argumentat în scrisoare că Rusia are în continuare o capacitate mai mult decât suficientă prin rutele sale de tranzit pentru a menține aprovizionarea fără turbina aflată în Canada.

„Există șapte turbine, aceasta este doar una dintre ele, iar cele care funcționează acum sunt suficiente pentru o capacitate completă", a declarat sursa din ministerul Energiei.

Ucraina a acuzat Moscova că folosește aprovizionarea cu gaze naturale ca armă pentru a exercita presiuni asupra aliaților europeni ai Kievului pentru a diminua sprijinul acordat ucrainenilor.

De asemenea, marea comunitate ucraineană din Canada a făcut presiuni asupra guvernului premierului Justin Trudeau pentru a nu returna turbina Rusiei.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Ucraina