Ucraina trebuie să aibă un cuvânt de spus în orice înţelegere dintre Rusia şi Statele Unite în vederea încetării violenţelor din estul ţării, a afirmat miercuri ministrul adjunct de externe, Olena Zerkal, care se afla la Berlin pentru discuţii cu oficialităţi guvernamentale germane.
"Deoarece vorbim despre viitorul ţării noastre, nu dorim să fim excluşi de la negocieri", a declarat Zerkal agenţiei Reuters. "Nu dorim să fim o carte (jucată). Vrem să fim un actor", a adăugat ea.
Reprezentanta diplomaţiei de la Kiev a arătat că Rusia, care a anexat Crimeea în 2014, a încălcat astfel Memorandumul de la Budapesta, din 1994, prin care Ucraina, Belarus şi Kazahstanul au renunţat la armele nucleare din arsenalul fostei Uniuni Sovietice aflate pe teritoriile lor, în schimbul garanţiei integrităţii lor teritoriale.
Zerkal a reluat şi cererea preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko de a se menţine sancţiunile occidentale împotriva Rusiei. Acestea sunt "singurul instrument de care dispunem" pentru a-l împiedica pe preşedintele rus Vladimir Putin să declanşeze noi agresiuni, a arătat ministrul.
Reuters reaminteşte că Ucraina luptă de trei ani cu separatiştii pro-ruşi din regiunea Donbas din estul ţării şi că preşedintele american Donald Trump a sugerat că ar putea renunţa la unele sancţiuni împotriva Rusiei, în schimbul sprijinului Moscovei în combaterea terorismului. Francois Fillon, favorit la alegerile prezidenţiale din Franţa, de anul acesta, a afirmat luni, în timpul unei vizite la Berlin, că sancţiunile sunt "total ineficiente" şi a lăsat să se înţeleagă că ar putea fi ridicate, mai remarcă agenţia.
Olena Zerkal şi-a exprimat speranţa că Angela Merkel, cancelarul Germaniei, va continua să insiste pentru o soluţionare paşnică a conflictului din Ucraina. "Ea este singura persoană din lume care poate comunica cu Putin şi îl poate convinge să facă ceva să funcţioneze, sau să nu facă ceva", a afirmat reprezentanta Kievului.
Sursa: AGERPRES