x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ucraina: Congres pro-rus la Harkov, în plină criză politică

Ucraina: Congres pro-rus la Harkov, în plină criză politică

de Agerpres    |    22 Feb 2014   •   15:40

 Un congres al regiunilor ucrainene proruse s-a deschis sâmbătă la Harkov, oraş industrial din nord-estul Ucrainei, în prezenţa unor deputaţi şi guvernatori proruşi, într-un moment în care ţara se confruntă cu o criză fără precedent, relatează AFP.

Obiectivul congresului, la care participă aproape 4.000 de delegaţi, este de ''a evita baia de sânge din regiuni'', a indicat guvernatorul regiunii Harkov, Mihailo Dobkin, în deschiderea reuniunii.

Preşedintele Viktor Ianukovici, care se află la Harkov, potrivit consilierei sale Anna Gherman, nu participă la acest congres. Participă în schimb înalţi responsabili parlamentari ruşi, inclusiv preşedintele Comisiei pentru afaceri externe a Dumei de Stat a Rusiei /Camera inferioară a parlamentului rus/, Alexei Puşkov.

''Nu există nici un dram de separatism în acest congres. Principalul mesaj al intervenţiilor este 'Nu vrem divizarea ţării' '', scrie Puşkov pe contul său de Twitter.

Ucraina, care are 46 milioane de locuitori, este divizată între estul rusofon şi rusofil, majoritar, şi vestul naţionalist şi ucrainofon.

Aproximativ 10.000 de partizani ai preşedintelui Ianukovici s-au strâns în faţa clădirii unde are loc congresul, purtând afişe pe care se putea citi ''Minerii din Donbas împotriva terorismului'' sau ''Noi suntem împotriva fascismului''.

×
Subiecte în articol: criza ucraina