x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ucraina "euroatlantica"

Ucraina "euroatlantica"

21 Feb 2005   •   00:00

"Nici o putere de pe Pamant nu va diviza" Europa de America. Cu acest mesaj a venit Bush la Bruxelles pentru a-i calma pe cei care s-au opus razboiului din Irak. Si nu numai atat. Bush a spus, raspicat, Siriei sa se retraga din Libanul ocupat de aproape trei decenii.

ANCA ALDEA

SPRIJIN. Seful Casei Albe a facut lobby Kievului, cerandu-le aliatilor Americii sa accepte Ucraina in alianta transatlantica
Cel mai puternic om de pe Terra, presedintele SUA, George W. Bush, le-a spus ieri aliatilor sai europeni ca a venit momentul depasirii neintelegerilor privind razboiul din Irak pentru a stabili valorile democratice in aceasta tara, precum si in Orientul Mijlociu.

CU LECTIA INVATATA. Bush a venit la Bruxelles cu un mesaj transmis initial liderilor europeni prin intermediul secretarului american de stat, Condoleezza Rice, in urma cu doua saptamani. Europa trebuie sa aduca un ajutor politic, economic si de securitate tangibil in Irakul post-alegeri, a reiterat liderul de la Casa Alba, insistand asupra "prieteniei stranse" dintre cele doua maluri ale Atlanticului, prietenie "esentiala pentru pace si prosperitate in lumea intreaga". Presedintele SUA ne-a mai asigurat ca "nimeni si nimic nu ne va desparti" in contextul in care "alianta dintre Europa si America de Nord constituie principalul pilon al securitatii noastre". De altfel, "cea mai mare oportunitate si scopul imediat este pacea in Orientul Mijlociu", a adaugat Bush, referindu-se la schimbarea de regim in cadrul Autoritatii Palestiniene si la recentul vot al Guvernului israelian in privinta planului de retragere a coloniilor evreiesti din Fasia Gaza si Cisiordania.

BUN VENIT. Cat priveste Ucraina, presedintele american i-a urat "bun venit in familia euroatlantica". "In conditiile in care un guvern liber a depus juramantul si presedintele ucrainean Viktor Iuscenko aplica reforme vitale, Ucraina trebuie sa fie binevenita in familia euroatlantica", a insistat Bush. Numai asa se poate construi "o Europa puternica, unita, democratica si aliata cu Statele Unite".

ROL POLITIC. Presedintele SUA si-a exprimat sprijinul pentru "suprematia si pentru sporirea rolului politic al NATO". De altfel, astazi Bush va transmite acest mesaj liderilor NATO si ai Uniunii Europene, in cadrul a doua reuniuni la nivel inalt menite sa relanseze procesul de reconciliere transatlantica dupa doi ani de neintelegeri generate de razboiul din Irak. Liderul SUA a avut ceva de spus si in privinta Rusiei. Cu doua zile inainte sa-l intalneasca pe omologul sau rus, Vladimir Putin, Bush a declarat ca, "pentru a progresa ca o natiune europeana, Rusia trebuie sa-si reafirme angajamentul in favoarea democratiei si a statului de drept".

SUSTINERE

"In conditiile in care un guvern liber a depus juramantul si presedintele Viktor Iuscenko aplica reforme vitale, Ucraina trebuie sa fie binevenita in familia euroatlantica" - George W. Bush

"AFARA!"
In privinta Libanului, unde situatia s-a destabilizat dupa asasinarea fostului premier Rafik Hariri, presedintele Bush a cerut fortei de ocupatie siriene sa se retraga imediat. "Siria trebuie sa puna capat ocupatiei sale in Liban", a spus raspicat Bush, cerand, in schimb, Damascului sa nu mai sustina terorismul. Nu este exclus ca discursul presedintelui SUA sa-i incurajeze pe sustinatorii Opozitiei libaneze, care s-au strans ieri pe strazile Beirutului pentru a protesta fata de ocupatia fortelor siriene a Libanului. "Siria, afara!" - strigau manifestantii inconjurati de militari inarmati. Protestatarii au purtat drapele si esarfe in rosu si alb, care simbolizeaza "lupta pasnica pentru independenta". Unii, cu ramuri de maslin in mana, au scandat sloganuri antisiriene.
×
Subiecte în articol: externe preşedintele bush