x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ucraina - Kucima se agata de putere

Ucraina - Kucima se agata de putere

06 Dec 2004   •   00:00

O noua masa rotunda era ieri organizata la Kiev, o noua runda de negocieri intre mediatorii internationali, presedintele Leonid Kucima si Opozitia.


ANA ILIE

Click pentru a mari imaginea
SIRET. Kucima incearca sa-si pastreze puterea prin manevre abile
Cu toate aceste eforturi de a rezolva criza, analistii straini apreciaza ca adevarata batalie se da pe planul reformei electorale, lege pe care Kucima incearca de ceva timp sa o promoveze. El s-ar putea folosi de acest moment tensionat pentru a "forta" mana liberalilor, cerandu-le sa voteze documentul care reduce puterile presedintelui si le sporeste pe cele ale Parlamentului si ale premierului, intr-o incercare disperata de a mai pastra ceva din putere.

ANUNT. Luni de dimineata, Kucima a anuntat "o agravare a crizei" politice care a cuprins de mai bine de doua saptamani tara, desi a recunoscut ca "decizia Curtii Supreme de a invalida alegerile a fost luata si trebuie respectata". Asta, dupa ce s-a impotrivit din rasputeri sa se reia turul doi al alegerilor, sustinut si de presedintele rus, Vladimir Putin, in speranta ca reluarea intregului proces electoral ii va da timp sa gaseasca un contracandidat capabil sa il invinga pe favoritul Opozitiei.

SUPARATI. Nici Opozitiei nu-i convine ca o noua runda "curata" de alegeri este conditionata de votul deputatilor sai pentru o lege care nu i-ar mai lasa nici o putere reala presedintelui, chiar daca liberalul Iuscenko ar reusi sa fie ales la 26 decembrie. Iuscenko a denuntat chiar negocierile "cinice" cu Puterea, subliniind ca alegerile de dupa Craciun s-ar putea petrece intr-un "climat de profunde diviziuni".

GRIJA
Criza ucraineana preocupa in cel mai inalt grad Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), al carei Consiliu ministerial se desfasoara zilele acestea la Sofia.
OSCE a trimis aproape 600 de observatori la alegerile prezidentiale din Ucraina, si pana la scrutinul din 26 decembrie se vor strange aproape o mie, cu scopul de a veghea la desfasurarea corecta a votului.
×
Subiecte în articol: externe