x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ucraina: Mobilizare de urgență pentru femeile care au studii medicale

Ucraina: Mobilizare de urgență pentru femeile care au studii medicale

de Redacția Jurnalul    |    08 Sep 2023   •   22:30
Ucraina: Mobilizare de urgență pentru femeile care au studii medicale
Sursa foto: hepta

Femeile ucrainene care au studii medicale trebuie să se înregistreze la birourile de înrolare militară începând cu 1 octombrie, au anunțat joi forțele armate ale țării într-o postare pe Facebook potrivit CNN.

"Toate femeile cu studii medicale - medici, asistente medicale, dentiști, moașe, farmaciste - cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, vor trebui să se înregistreze pentru serviciul militar începând cu 1 octombrie", au declarat Forțele Armate ale Ucrainei, în conformitate cu un decret cu Ministerul ucrainean al Apărării.

Eligibilitatea va fi determinată "de diplomă și de locul de muncă efectiv".

"Astfel de femei îndeplinesc serviciul militar pe picior de egalitate cu bărbații. Legislația nu face distincție între femeile și bărbații înrolați în armată", au precizat Forțele Armate.

Totodată, aceste femei, ca și bărbații ucraineni cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, vor trebui să rămână în Ucraina, deoarece "pot fi chemate la serviciul militar", potrivit Forțelor Armate.

"Dacă ele (femeile) sunt înscrise în registru, dobândesc statutul de recruți. Iar recruții pleacă în străinătate în conformitate cu ordinea stabilită pentru ei. Adică, dacă există documente separate care dau dreptul la o plecare temporară - atunci da, ele vor putea pleca. Dacă nu, atunci ele, la fel ca și bărbații, vor fi limitate în dreptul lor de a pleca", a declarat Fedir Venislavskyi, un membru al Parlamentului ucrainean care face parte din Comitetul pentru Securitate Națională, într-un interviu acordat joi postului de știri ucrainean RBC.

Femeile însărcinate, studenții actuali sau femeile cu anumite afecțiuni medicale vor fi scutite de serviciu.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: studii medicale mobilizare Ucraina