Ministrul ucrainean de Finanţe, Oleksander Shlapak, a declarat, miercuri, că nu exclude continuarea cooperării cu Rusia în legătură cu pachetul financiar în valoare de 15 miliarde de dolari acordat de Moscova la finele anului, adăugând, însă, că decizia depinde de capacitatea Kievului de a obţine o ofertă mai bună din altă parte, transmite Reuters.
La finele anului trecut, Moscova a acordat Kievului un împrumut de 15 miliarde de dolari şi o reducere cu 30% a preţului gazelor naturale livrate. Ulterior, Rusia a cumpărat o primă tranşă de eurobonduri ucrainene în valoare de trei miliarde de dolari la o dobândă de 5%, însă, eliberarea unei noi tranşe de două miliarde de dolari din programul convenit cu Ucraina a fost amânată, după ce protestele din Kiev au condus la înlăturarea de la putere a lui Viktor Ianukovici.
"Dacă vom putea conta pe obţinerea de fonduri mai atractive, nu vom mai continua programul de eurobonduri", a declarat Oleksander Shlapak.
Separat, Comisia Europeană a prezentat, miercuri, un plan de ajutor pentru Ucraina în valoare de cel puţin 11 miliarde de euro. Această asistenţă va fi realizată în colaborare cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi este condiţionată de încheierea unui acord între Kiev şi Fondul Monetar Internaţional.
"Pachetul combinat ar putea oferi un sprijin de cel puţin 11 miliarde de euro pentru următorii doi ani, fondurile provenind din bugetul UE şi al instituţiilor financiare europene", a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, într-o conferinţă de presă.
Ucraina poartă în prezent discuţii cu Fondul Monetar Internaţional pentru un nou program de asistenţă financiară. Noul Guvern interimar de la Kiev a anunţat că vrea să obţină de la FMI 15 miliarde de dolari pentru a evita intrarea în incapacitate de plată, iar ministrul ucrainean de Finanţe, Oleksander Shlapak, a estimat că, în cel mai optimist scenariu, Ucraina va primi bani de la FMI abia în luna aprilie.