x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ucraina nu trebuie sa recurga la metodele Kremlinului

Ucraina nu trebuie sa recurga la metodele Kremlinului

de Simona Haiduc    |    01 Iun 2018   •   15:11
Ucraina nu trebuie sa recurga la metodele Kremlinului

Ce au dorit, de fapt, sa demonstreze, autoritatile de la Kiev inscenad moartea jurnalistului rus Arkadii Babcenko? In ultima instanta, "asasinarea" si, ulterior, "reducerea la viata" la viata a acestuia a fost o operatiune care a costat cam mult, este de parere presa britanica.

 

Inainte de toate operatiunea pusa la cale de serviciile ucrainene de securitate au pus pe jar familia si pe prietenii ziaristuui rus, pe care l-au crezut mort aproape 24 de ore.

Privind lucrurile mai larg, o societate depinde de increderea publicului in adevarul oficial, pusa insa la indoiala de smecherii si capcane. Pentru observatorii de dincolo de granite, acest episod grotesc a intarit sentimentul ca Ucraina este, de fapt, "o republica bananiera", ceva de genul Italiei anilor 1960, asa cum a fost ea descrisa de dramaturgul Dario Fo, si nu un partener al Occidentului.

Teatralitatea evenimentelor de la Kiev influenteaza si alte tari. Propagandistii rusi, spre exemplu, se intreaba acum daca otravirea fostului agent dublu Serghei Skripal nu a fost, la randul ei, o inscenare, explica Times.

Rusia este, se pe bune dreptate, criticata pentru ca foloseste informatiile ca arma politica. In ochii opozantilor, Ucraina a facut ceva identic. Din punct de vedere practic, din cauza falsificarii stirii privind moartea lui Babcenko, opinia publica va ezita, pe viitor, sa-si exprime indignarea cand se vor intampla adevarate faradelegi.

Mai rau este faptul ca aceasta operatiune speciala, oricat de bine ar fi fost ea pusa la punct, nu a surprins Rusia, care poate, acum, sa respinga orice invinuire: ca zborul MH17 nu a fost doborat de o racheta, ca soldatii trimisi sa ocupe teritorii ucrainene au fost, de fapt turisti, etc.

Desi dorinta autoritatilor ucrainene de a-l apara pe Babcenko de presupusi asasini merita tot respectul, acest gen de actiuni este, din pacate, atipica pentru Kiev. Dar nu trebuie uitat ca apropie alegerile prezidentiale, iar trucul cu Babaceko ar putea fi interpretat de multi ca facand parte din aceasta campanie, crede autorul articolului din Times. 

Pe de alta parte, "a provoca un conflict cu Rusia pentru a justifica niste masuri extreme este deosebit de periculos. Un razboi adevarat presupune suspendarea alegerilor si a pricipiului suprematiei legii, dar si altor masuri drastice necesare pentru supravietuirea tarii", noteaza semnatarul materialului. Or, Ucraina nu este intr-o situatie care sa-i permita asa ceva. Nu vrea sa para in ochii celorlalti un stat pe al carui teritoriu se deruleaza un razboi distrugator, ci ca o tara de doua ori castigatoare a concursului Euroviziunii si gazda a finalei Ligii campionilor.

In pofida tuturor neajunsurilor, Ucraina difera de Rusia in chestiuni cu adevarat importante. Reformele progreseaza treptat, pluralismul politic rezista, libera exprimare si legalitatea se impun constant. Rezultatul alegerilor nu este stiut dinainte. Statul poate fi dat in judecata si poti castiga un astfel de proces. Puterea politica si bogatia nu mai sunt sinonime. Sunt respectate drepturile omului si ale minoritatilor. Mass-media critica lumea politicienilor.

×