x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ucraina poate şi îl va opri pe Putin. Joe Biden a transmis un mesaj energic în faţa liderilor NATO. Iohannis, declarație comună cu președintele american

Ucraina poate şi îl va opri pe Putin. Joe Biden a transmis un mesaj energic în faţa liderilor NATO. Iohannis, declarație comună cu președintele american

de Redacția Jurnalul    |    10 Iul 2024   •   10:30
Ucraina poate şi îl va opri pe Putin. Joe Biden a transmis un mesaj energic în faţa liderilor NATO. Iohannis, declarație comună cu președintele american
Sursa foto: Hepta

Joe Biden a apărat cu tărie realizările de politică externă ale preşedinţiei sale, în timp ce a întâmpinat marţi statele membre NATO la summitul de la Washington.

Discursul rostit de Joe Biden în faţa liderilor NATO a fost energic şi clar - în contrast evident cu prestaţia sa de la dezbaterea de săptămâna trecută, adesea ezitantă şi dezarticulată, care a creat incertitudini cu privire la viitorul său politic, notează BBC.

Citind de pe un teleprompter în auditoriul din Washington DC, cuvintele lui Biden au fost puternice şi constante în timp ce vorbea despre necesitatea ca alianţa globală să continue la 75 de ani după ce a fost fondată.

„(Vladimir) Putin nu vrea nimic mai puţin, nimic mai puţin, decât subjugarea totală a Ucrainei ... şi să şteargă Ucraina de pe hartă", a declarat Biden, referindu-se la preşedintele rus. „Ucraina poate şi îl va opri pe Putin”, scrie Reuters.

Dezbaterea dintre Joe Biden şi Donald Trump din luna iunie, în cadrul căreia actualul preşedinte american a avut o prestaţie slabă, a ridicat îngrijorări atât în rândul democraţilor, cât şi în rândul liderilor aliaţi ai SUA. Cu toate acestea, Biden a respins apelurile de a se da la o parte în cursa sa împotriva republicanului Donald Trump, 78 de ani, promiţând să-l învingă în noiembrie.

Până în prezent, el are încă sprijinul majorităţii elitei partidului său.

Pachet major de ajutor pentru Ucraina. Iohannis, declarație comună cu Biden, Scholz

Casa Albă a trimis mai multe detalii cu privire la un pachet de apărare aeriană pentru Ucraina. Kievul va primi zeci de sisteme tactice suplimentare de apărare aeriană”.

Într-o declaraţie comună cu premierul olandez Dick Schoof, cancelarul german Olaf Scholz, premierul italian Giorgia Meloni, preşedintele român Klaus Iohannis şi preşedintele ucrainean Volodomir Zelenski se arată că Ucraina va primi sisteme strategice suplimentare de apărare aeriană.

„Astăzi, anunţăm că, în mod colectiv, furnizăm Ucrainei sisteme strategice de apărare aeriană suplimentare, inclusiv baterii Patriot suplimentare donate de Statele Unite, Germania şi România; componente Patriot donate de Ţările de Jos şi alţi parteneri pentru a permite funcţionarea unei baterii Patriot suplimentare; şi un sistem SAMP-T suplimentar donat de Italia. Aceste cinci sisteme strategice de apărare aeriană vor contribui la protejarea oraşelor, civililor şi soldaţilor ucraineni, iar noi ne coordonăm îndeaproape cu guvernul ucrainean, astfel încât aceste sisteme să poată fi utilizate rapid. Lucrăm la anunţarea în acest an a altor sisteme strategice de apărare aeriană pentru Ucraina.

În plus, în lunile următoare, Statele Unite şi partenerii intenţionează să furnizeze Ucrainei zeci de sisteme tactice de apărare aeriană, inclusiv NASAMS, HAWKs, IRIS T-SLM, IRIS T-SLS şi sisteme Gepard. Aceste sisteme vor extinde şi consolida în continuare acoperirea de apărare aeriană a Ucrainei. Mai mulţi aliaţi - inclusiv Canada, Norvegia, Spania şi Regatul Unit - vor continua să joace un rol esenţial în furnizarea acestor sisteme, iar mulţi alţi susţinători ai Ucrainei vor contribui la furnizarea de interceptoare. În ceea ce le priveşte, Statele Unite vor reprograma livrările planificate de interceptoare critice de apărare aeriană din cadrul vânzărilor militare externe, în coordonare cu partenerii, astfel încât acestea să fie livrate Ucrainei, furnizând Ucrainei sute de interceptoare de apărare aeriană suplimentare în cursul anului următor", se precizează în declaraţia comună ce a fost publicată de Casa Albă după terminarea discursului lui Biden de la Summitul NATO.

(sursa: Mediafax)

×