x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ucraina, pregătită pentru livrările de cereale. 17 nave încărcate în portul Odesa

Ucraina, pregătită pentru livrările de cereale. 17 nave încărcate în portul Odesa

29 Iul 2022   •   15:52
Ucraina, pregătită pentru livrările de cereale. 17 nave încărcate în portul Odesa

Autoritățile ucrainene sunt pregătite pentru exporturile de grâu pe Marea Neagră, anunță ministrul Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, citat de Reuters.

El a spus că în portul Odesa se află 17 nave încărcate cu silozurile de cereale iar pe o altă navă se desfășoară procesul de încărcare. Demnitarul a spus că speră ca primele vase comerciale să plece în această săptămână. 

"După semnarea iniţiativei privind grâul de la Istanbul, partea ucraineană a efectuat toate pregătirile necesare pentru navigaţia în Marea Neagră, ca să începem să ne exportăm produsele din grâu din porturile noastre", a spus ministrul. 

Acesta a fost care unul dintre semnatarii acordului de la Istanbul, mediat de ONU, prin care Rusia s-a angajat să permită livrările de cereale ucrainene.  Exporturile se vor realiza prin porturile Odesa, Cernomorsk şi Pivdenîi. Primele două porturi sunt pregătite iar al treilea va fi operațional în următoarele zile. Data de plecare a vaselor nu a fost însă stabilită. 

Forțele ucrainene nu vor demina apele teritoriale din jurul porturilor pentru a evita o eventuală ofensivă rusă dar s-a angajat că navigația vaselor se va face prin ghidarea acestora pe cale aeriană. 
 

×
Subiecte în articol: ucraina cereale Odesa