x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ucraina rămâne fără muniție și pierde teren

Ucraina rămâne fără muniție și pierde teren

de Şerban Mihăilă    |    13 Iun 2022   •   07:50
Ucraina rămâne fără muniție și pierde teren
Sursa foto: Agerpres

​​​​​​​Euforia care a însoțit primele victorii neașteptate ale Ucrainei împotriva armatei lui Putin se estompează, pe măsură ce Moscova își adaptează tacticile de luptă, pare să-și fi găsit o cadență ofensivă și utilizează fără încetare puterea de foc copleșitoare contra forțelor ucrainene, depășite de armamentul rusesc. Noile arme occidentale promise recent sosesc, dar prea încet și în cantități insuficiente pentru a încetini câștigurile teritoriale obținute de trupele rusești în regiunea Donbas, din estul Ucrainei, devenită centrul războiului.

Ucrainenii continuă să riposteze, dar rămân fără muniție și suferă pierderi într-un ritm mult mai ridicat decât în etapele inițiale ale războiului. Aproximativ 200 de soldați ucraineni sunt uciși acum în fiecare zi, față de 100, la sfârșitul lunii trecute, a recunoscut pentru BBC un consilier al președintelui Volodimir Zelenski, ceea ce înseamnă că până la 1.000 de ucraineni sunt scoși din luptă zilnic, inclusiv cei care sunt răniți.

De cealaltă parte, rușii continuă să facă greșeli și pierd, de asemenea, oameni și echipamente, însă într-un ritm mai mic decât în primele luni ale conflictului. Ca un semn că suferă de lipsă de echipament, armata rusă scoate de la naftalină, din depozite, sute de tancuri T-62 din epoca sovietică, pentru a le trimite în Ucraina. Cu toate acestea, traiectoria generală a războiului s-a îndepărtat de perioada usturătoarelor eșecuri rusești, înclinând acum în favoarea Rusiei, o forță militară mult mai puternică.

Entuziasm estompat

Speranțele ucrainenilor și ale SUA că noile livrări de armament occidental vor permite Ucrainei să recâștige inițiativa și, în cele din urmă, să recucerească cele aproximativ 20% din teritoriul ucrainean capturat de Rusia de la invazia sa, din 24 februarie, încep să pară premature, a declarat Oleksandr Daniliuk, consilier al guvernului ucrainean pe probleme de apărare și informații.

„Strategiile și tacticile rușilor sunt complet diferite în acest moment. Au mult mai mult succes!”, a mărturisit el. „Au mai multe resurse decât noi și nu se grăbesc (...) Există mult mai puțin spațiu pentru optimism în acest moment.”, a adăugat el.

În pofida eroismului și a rezistenței puternice contra invadatorilor, șansele ucrainenilor pe linia frontului de est încep să scadă drastic, a mai spus Daniliuk. „Rușii folosesc artileria cu rază lungă de acțiune împotriva noastră, de multe ori fără niciun răspuns, deoarece noi nu avem mijloacele necesare.”, a afirmat el. „Ei pot ataca de la zeci de kilometri distanță, iar noi nu putem riposta. Cunoaștem coordonatele tuturor țintelor lor importante, dar nu avem mijloacele necesare pentru a ataca.”, a precizat consilierul guvernamental.

Fără muniție

Ucraina a rămas acum aproape complet fără muniție pentru sistemele de armament din epoca sovietică, care au fost pilonul principal al arsenalului său. Concomitent, țările din Europa de Est care au întreținut aceleași sisteme au rămas fără surplusuri de muniție pe care să le doneze, a mai spus Daniliuk. Ucraina trebuie să treacă urgent la sisteme occidentale cu rază de acțiune mai lungă și mai sofisticate, dar acestea au devenit disponibile abia recent și în cantități insuficiente pentru a face față imensei puteri de foc a Rusiei, a adăugat el.

Rusia trage până la 50.000 de lovituri de artilerie pe zi în pozițiile ucrainene, iar ucrainenii pot riposta cu numai aproximativ 5.000 - 6.000 de atacuri zilnice, a afirmat Daniliuk. SUA s-au angajat să livreze 220.000 de cartușe - suficient pentru a egala puterea de foc a Rusiei timp de aproximativ patru zile.

Majoritatea tunurilor de artilerie americane de tip obuzier M777, despre care oficialii americani au spus că ar permite Ucrainei să egaleze puterea de foc a Rusiei, sunt acum folosite pe câmpul de luptă, potrivit Pentagonului. Cu toate acestea, rușii continuă să avanseze.

Patru dintre cele mai sofisticate sisteme de lansatoare de rachete multiple HIMARS, cu rază lungă de acțiune, pe care ucrainenii le ceruseră de mult timp din SUA, sunt pe drum, alături de trei sisteme similare promise de Marea Britanie. Dar ucrainenii vor trebui mai întâi să fie instruiți cum să le folosească, iar acestea sunt încă la câteva săptămâni distanță de a ajunge pe câmpul de luptă, spun oficialii americani. Rusia a început însă războiul cu aproximativ 900 de sisteme proprii similare și, deși ucrainenii au distrus sute de sisteme, rușii mai au încă alte câteva sute, a mai precizat Daniliuk.

 

În ultimele săptămâni, rușii și-au adaptat tacticile, profitând din plin de puterea lor superioară de foc. Ei au rămas la distanță de pozițiile ucrainene, lovindu-le fără încetare și cucerind apoi teritoriul bombardat, de îndată ce apărătorii sunt forțați să se retragă.

×