x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ucraina și Rusia se confruntă luni în fața Curții Internaționale de Justiție

Ucraina și Rusia se confruntă luni în fața Curții Internaționale de Justiție

de Redacția Jurnalul    |    18 Sep 2023   •   09:15
Ucraina și Rusia se confruntă luni în fața Curții Internaționale de Justiție

Rusia și Ucraina se vor confrunta luni în fața Curții Internaționale de Justiție într-un caz care se concentrează în jurul afirmațiilor Moscovei că invazia sa în Ucraina a fost făcută pentru a preveni genocidul, scrie Reuters.

Ucraina a adus cazul în fața celei mai înalte instanțe a Națiunilor Unite la doar câteva zile după invazia rusă din 24 februarie anul trecut. Kievul susține că Rusia abuzează de dreptul internațional, afirmând că invazia a fost justificată pentru a preveni un presupus genocid în estul Ucrainei.

Oficialii ruși continuă să acuze Ucraina de comiterea unui genocid.

Rusia dorește ca acest caz să fie respins și se opune jurisdicției Curții Internaționale de Justiție (CIJ).

Audierile, programate să se desfășoare până la 27 septembrie, nu vor aprofunda fondul cauzei, ci se vor concentra pe argumente juridice privind jurisdicția.

Moscova spune că Ucraina folosește cazul ca o modalitate ocolitoare de a obține o decizie privind legalitatea generală a acțiunii sale militare.

Ucraina a depășit deja un obstacol, deoarece instanța a decis în favoarea sa într-o hotărâre preliminară în acest caz, în luna martie a anului trecut. Pe baza acesteia, instanța a dispus Rusiei să înceteze imediat acțiunile militare în Ucraina.

În cadrul audierilor, instanța va audia și alte 32 de state, toate susținând argumentul Ucrainei potrivit căruia instanța are competența de a avansa în acest caz.

(sursa: Mediafax)

×