x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ucraina sfidează România. Kievul se consideră îndreptățit să adâncească canalul Bîstroe

Ucraina sfidează România. Kievul se consideră îndreptățit să adâncească canalul Bîstroe

de Redacția Jurnalul    |    23 Feb 2023   •   11:15
Ucraina sfidează România. Kievul se consideră îndreptățit să adâncească canalul Bîstroe
Sursa foto: wikipedia

În condițiile tensiunilor tot mai mari între România și Ucraina pe teama adâncirii canalului Bîstroe, autoritățile de la Kiev continuă să ne sfideze.

Astfel că ministrul adjunct al Infrastructurii din Ucraina, Iuri Vaskov, spune că țara sa nu a încălcat niciun acord prin lucrările efectuate la canalul Bîstroe, realizate cu scopul de a-și crește exporturile pe Dunăre, scrie Reuters. 

Mai mult, acesta se contrazice în declarații, susținând inițial că este vorba despre operațiuni de dragare, pentru ca apoi să recunoască adâncirea canalului.

"Am notificat oficial partea română, în august 2022, că vom efectua operaţiuni de dragare, cum ar fi eliminarea sedimentelor, şi nu am primit comentarii.

Nu vedem nicio problemă. Nu este o nouă construcţie, ci o adâncire operaţională.

Anterior, nu a fost necesară creşterea adâncimii canalului. Acum există o astfel de necesitate. Există de mulţi ani un astfel de proiect, dar în acest moment nu este implementat. Este în interesul economic al Ucrainei şi este necesar pe termen mediu, dar discuţiile sunt încă în derulare", a spus oficialul ucrainean, care a precizat însă că "Orice acţiune ar putea fi efectuată când va exista un acord cu România".

Lucrările au ca scop adâncirea canalului până la circa 8,5 metri, în pofida obiecțiilor României, a afectării Biosferei Delta Dunării și a canalului Sulina.
România  se opune acestor acțiuni ale țării vecine, însă autoritățile de la Kiev nu par dispuse să țină cont de opoziția Bucureștiului. 

Ucraina vrea să găsească astfel rute alternative pentru exporturile sale de cereale în dauna României, care de circa un an are porturile la Marea Neagră blocate cu navele ucrainene, în detrimentul propriilor exporturi.

În 2022 au fost exportate prin portul Constanța circa 8,6 milioane de tone de cereale ucrainene. Invazia rusă a dus la creșterea exporturilor țării vecine prin porturile dunărene la 1,5 milioane de tone lunar iar Kievul vrea sporirea acestora cu încă 500.000 de tone. 

În mod paradoxal, președintele Klaus Iohannis minimalizează impactul asupra țării pe care o conduce a lucrărilor la canalul Bîstroe și neagă chiar existența acestora, în pofida dovezilor și a confirmării părții ucrainene. 




 

×
Subiecte în articol: ucraina romania bastroe chilia