x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Moscova fierbe. Ucraina, pe punctul să primească tancuri de luptă occidentale moderne 

Moscova fierbe. Ucraina, pe punctul să primească tancuri de luptă occidentale moderne 

de Redacția Jurnalul    |    18 Ian 2023   •   09:25
Moscova fierbe. Ucraina, pe punctul să primească tancuri de luptă occidentale moderne 

Ucraina este cu un pas mai aproape de a obține aprobarea pentru tancuri de luptă moderne de fabricație germană și a primit o promisiune pentru mai multe rachete de apărare Patriot, în timp ce aliații săi par pregătiți să se mobilizeze pentru următoarea fază a războiului, scrie Reuters.

Tancul german Leopard 2, utilizat de armatele din aproximativ 20 de țări, este considerat unul dintre cele mai bune din Occident. Tancul cântărește peste 60 de tone, are un tun de 120 mm și poate lovi ținte la o distanță de până la cinci km.

Ucraina, care s-a bazat în principal pe variantele de tancuri T-72 din epoca sovietică, spune că noile tancuri ar oferi trupelor sale terestre mai multă mobilitate și protecție înaintea unei noi ofensive rusești așteptate în general, precum și pentru a ajuta la recucerirea unei părți din teritoriul său.

Germania s-a împotrivit până acum să ofere tancuri, dar un ministru a declarat marți că această problemă va fi prima care va fi decisă de noul ministru al apărării Boris Pistorius. El îl va primi joi pe secretarul american al apărării, Lloyd Austin, înainte de o reuniune de vineri a zeci de miniștri ai apărării la baza aeriană Ramstein din Germania.

Țările occidentale au furnizat în mod constant arme Ucrainei de când Rusia a invadat-o la 24 februarie anul trecut.

Aliații trebuie să își intensifice sprijinul militar acordat Ucrainei pentru a o ajuta să spargă linia frontului, a declarat ministrul britanic de externe, James Cleverly, în cadrul unei vizite la Washington.

"Când avem acest tip de conflicte brutale, de uzură, veedem această pierdere uriașă de vieți omenești. Niciunul dintre noi nu dorește să vadă acest lucru - motiv pentru care credem că acum este momentul potrivit pentru a ne intensifica sprijinul pentru Ucraina", a declarat Cleverly.

De asemenea, la Washington, premierul olandez Mark Rutte i-a spus președintelui american Joe Biden despre planurile olandeze de a oferi Ucrainei sistemul de apărare antirachetă Patriot, fabricat în SUA.

Acest lucru se adaugă la promisiunile Statelor Unite și Germaniei de a trimite sisteme de rachete Patriot în Ucraina.

Pregătirea ofițerilor ucraineni pentru operarea sistemului avansat de apărare aeriană cu rază lungă de acțiune Patriot va dura 10 săptămâni, a declarat ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznikov.

Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, i-a îndemnat marți pe delegații de la Forumul Economic Mondial să facă mai mult pentru a ajuta la încheierea războiului, adăugând că va înmâna delegației chineze o scrisoare din partea soțului său în care va prezenta formula de pace propusă de Ucraina.

Președintele Volodimir Zelenski urmează să vorbească miercuri la forumul de la Davos, în Elveția.

În orașul Dnipro, din centrul Ucrainei, bilanțul civililor morți în urma unei rachete care a lovit sâmbătă un bloc de apartamente a crescut la 45 de persoane, inclusiv șase copii, printre care un băiețel de 11 luni, a declarat Zelenski în discursul său video. Autoritățile ucrainene au întrerupt marți căutările pentru supraviețuitori.

Statul Major General al forțelor armate ucrainene a declarat marți că cele două părți schimbat focuri pe linia frontului din est, unde niciuna dintre ele nu a avansat prea mult în ultimele luni.

Forțele ruse au lansat patru lovituri cu rachete, dintre care două asupra unor ținte civile din orașul Kramatorsk din regiunea Donețk, la vest de cele două focare ale luptelor, orașele Bakhmut și Avdiivka, se arată în raportul armatei.

Rusia susține că a capturat micul oraș minier Soledar, în apropiere de Bakhmut, dar Kievul afirmă că forțele sale încă luptă acolo.

"Situația este complicată. Luptele continuă pe străzile din Soledar, iar forțele ucrainene luptă din greu. O parte din oraș este ocupată", a declarat Petro Kuzyk, comandantul batalionului "Libertatea" al Gărzii Naționale Ucrainene, citat de site-ul de știri Espreso TV.

Analistul militar ucrainean Oleh Zhdanov a declarat într-un videoclip pe YouTube că martori oculari au observat soldați ruși în gara din orașul Sil - la nord de Soledar.

Numărul de mercenari Wagner, care au jucat un rol major în recentele progrese din Donbas, este mult mai mic, soldații și recruții ruși fiind acum vârful de lance al atacurilor, a adăugat el.

Reuters nu a putut verifica rapoartele de pe câmpul de luptă.

Președintele rus Vladimir Putin urmează să viziteze Sankt-Petersburg miercuri, la 80 de ani de la ziua în care forțele sovietice au reușit să deschidă un coridor terestru îngust către oraș - cunoscut pe atunci sub numele de Leningrad - și să spargă blocada nazistă care dura din septembrie 1941.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: ucraina tancuri occidentale